U Rijeci, ispred Dječje kuće najavljen je četvrti Plesni zbirkus koji će se ovog vikenda (21. 5.) održati na nekoliko riječkih lokacija (Dječja kuća, Filodrammatica i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka).

Festivalski program najavili su izvođači Marija Maksimović (predstava „Nula“), Emilio the Balancer (performans „The Dangerous Show“), članovi dječjeg žirija Korina Vidas (2. razred), Val Travaš (3. razred) i Thomas Velčić (5. razred), suradnica muzejska pedagoginja Ivana Lučić (Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka) te predstavnice organizatora Ivana Golob Mihić (Vijeće mladih Benčić) i Tajana Josimović (Prostor plus).

Festival na kojem djeca odabiru sadržaj

Plesni zbirkus manifestacija je koja djeci omogućuje da vide kako organizacija manifestacije kao što je festival izvedbenih umjetnosti izgleda iza kulisa, objasnila je ideju festivala Ivana Golob Mihić iz udruge Vijeće mladih Benčić. Ideja festivala rodila se na nizu radionica, koje smo nazvali Festivalska smišljaonica, a na kojoj smo imali „toliko angažiranu i aktivnu djecu“ da smo stvarno i pokrenuli festival koji ove godine ima svoje četvrto izdanje, dodala je Golob Mihić.

Predstavnici žirija – Korina Vidas, Val Travaš i Thomas Velčić

Ove godine festivalu su prethodile četiri smišljaonice na kojoj su sudjelovali i predstavnici žirija prisutnih na konferenciji za medije. Učenica drugog razreda Korina Vidas opisala je kako je izgledala radionica izrade jinglea i radionica izrade foto kutka koji će biti postavljen u Dječjoj kući za trajanja festivala kako bi svi prisutni mogli ovjekovječiti trenutak na Plesnom zbirkusu.

Val Travaš, jedan od jedanaestorice članova žirija, objasnio je kako su izabrali predstave koje će ove godine biti u programu Plesnog zbirkusa: „Prvo smo pogledali mali isječak predstave, zatim smo pričali o predstavi, a onda smo glasovali. Dodjeljivali smo glasove od jedan do deset.“. Val je najviše bodova, i to čak 10.000 bodova, dodijelio predstavi „Beskrilci u oblacima“ u izvedbi Istarskog narodnog kazališta koja će otvoriti ovogodišnje izdanje Zbirkusa u petak, 20. svibnja u 18 sati u Filodrammatici.

Bogat subotnji program u i oko Dječje kuće

Subota, 21. svibnja donosi izrazito bogat program koji će „rasplesati, razgibati i zabaviti okupljene u i oko Dječje kuće“, najavila je Tajana Josimović iz udruge Prostor plus. Na programu su četiri predstave i tri radionice. Ujutro u 10 sati u Dječju kuću dolaze klaun Ludek i Mesje Žulee s predstavom „Između krajnosti“, nakon koje će održati i radionicu žongliranja. Popodnevni dio programa započinje u 17:30 lutkarskom predstavom „Nula“ riječke autorice, inače doktorice matematike, Marije Maksimović koja osim što svojim radom želi popularizirati matematiku želi i „gledatelje naučiti da prihvaćaju druge i same sebe“. Predstava „Nula“ najdraža je predstava člana žirija Thomasa Velčića koji ju je posebno istaknuo jer se radi o „superedukativnoj predstavi, koja je još i zanimljiva.“ Kako će izgledati radionica balansiranja, a i opasni „The Dangerous Show“ prisutnima je dao naslutiti kratkom točkom Emilio Alcantra, javnosti poznatiji kao Emilio the Balancer. O suradnji povodom Međunarodnog dana muzeja (18. svibanj 2022.) s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti govorila je muzejska pedagoginja Ivana Lučić koja se prema njenim riječima dogodila prirodno jer je teme edukativnog programa Međunarodnog dana ove godine ples. Suradnja će se odviti kroz izvedbu predstave „Studija ptičje perspektive“ Plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica, koja će publiku provesti kroz Muzej i Dječju kuću, te izvedbu drop in radionice festivalskih bedževa.

Svoje mjesto na Zbirkusu treba rezervirati!

U nedjelju, 22. svibnja, Plesni zbirkus će u Filodrammatici u 17 sati ugostiti Studio za suvremeni ples iz Zagreba i njihovu predstavu Ritam Tam te istoimenu plesno ritmičku radionicu. „Radi se o ritmičko-plesnom putovanju kroz razne zvukove koji nas okružuju u svemiru, u šumi i u gradu, zato pozivamo sve mlade kreativce da nam se pridruže“ dala je još jedan razlog za dolazak na Plesni zbirkus Josimović.

Cjelokupan program četvrtog Plesnog zbirkusa možete pronaći na internetskoj stranici festivala https://www.zbirkus.com/ gdje možete rezervirati svoje mjesto na predstavi ili radionici.

Plesni zbirkus financijski podupiru Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija. Festival organiziraju djeca te udruge Vijeće mladih Benčić i Prostor plus. Manifestaciju u Dječjoj kući podupire Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content