Tri premijere i bogati reprizni repertoar, novi radionički programi „Od slova do smisla: Kazalište čitanja“ i razni edukativno-kreativni programi, 26. revija lutkarskih kazališta, prigodni događaji i zanimljiva gostovanja u novoj sezoni riječkih lutkara.

„U godinama kada mjere sve određuju, i poštujući ih, ne zaboravljamo na onu svoju, iskonsko kazališnu – igru. Iz igre kreće život, a naš život jesu scena i lutke. Lutke vam u ovoj sezoni donose svoje priče, iz davnina, iz romana, slikovnica, iz srca i iz mašte“, poručila je na konferenciji za medije ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir. I time je u dnevnom boravku Dječje kuće najavljena sezona 2021./2022.

Premijerni naslovi

Riječki lutkari u novoj će sezoni publici predstaviti čak tri premijerna naslova. Prva premijera publiku očekuje u rujnu, a riječ je o predstavi „Srce veće od mene samog“ autorice i redateljice Tamare Kučinović, čija je i predstava „Zamrznute pjesme“ koja je najnagrađivanija predstava u povijesti Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Probe su na radost svih već u tijeku, a kroz lik medvjeda Urse ova će predstava progovoriti o strahu od ljubavi koji je zapravo najveći čovjekov neprijatelj.

„Čarobnjak iz Oza“ autora L. Franka Bauma i redateljice Biserke Kolevske, čije su predstave gostovale na ranijim Revijama lutkarskih kazališta, premijerno će biti postavljen sredinom listopada. U ovoj poznatoj bajci punoj napetosti i emocija na put spoznaje popločan brojnim preprekama krenut ćemo s djevojčicom Dorothy i upoznat ćemo njezine nove prijatelje te shvatiti kako kroz zajedništvo možemo pobijediti i nemoguće, a da smo moćni čarobnjaci zapravo mi sami.

U idućoj, 2022. godini, točnije u veljači, očekuje nas  i treća premijera: „Mrljek i Prljek“ Jelene Pervan i Jelene Brezovec u režiji Davida Petrovića, u čijim autorskim projektima publika uvijek iznova uživa. Glavne su uloge ovog naslova, naravno, Mrljek i Prljek, zloćkaste bakterije koje su zapravo nestašne pa brzo i lako osvajaju simpatije publike i tako uče djecu o higijeni.

Stari i novi edukativno-kreativni programi

Uz šarolik reprizni program za sve uzraste i ciklus pričopredstava te edukativno-kreativne programe, posebno treba istaknuti novi radionički program „Od slova do smisla: Kazalište čitanja“ i to radionice „Pričopredstavljam“, „Pjesmočitanje“ i „Sretna slova“ autora i voditelja Vedrane Balen Spinčić, Petre Šarac, Damira Orlića i Zlatka Vicića. Naime, svaka pojedina radionica obrađuje različitu vrstu literature za djecu, bavi se pronalaženjem smisla ponuđenog sadržaja, uči ih čitati s razumijevanjem i interpretativno čitati te ukazuje na razne mogućnosti koje književnost nudi i kako je utkati u kazališni izraz. Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Dakako, ove će se godine u studenome održati i 26. Revija lutkarskih kazališta, koja će trajati od 2. do 11. studenoga, a koja će ugostiti desetak predstava iz zemlje i inozemstva uz zanimljiv popratni program. Na Reviji će biti proslavljeno i 20 godina od premijere kultne predstave riječkih lutkara, a to je „Ježeva kućica“, s kojom će se i tradicionalno ispratiti stara godina i dočekati nova 2022., dakako, uz Djeda Božićnjaka.

Kao i prošle sezone, predstave i radionički programi i u ovoj će se sezoni održavati na dvije lokacije – u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i u Dječjoj kući. Kupnja ulaznica preporučuje se putem portala www.mojekarte.hr, a rezervacije ulaznica vrše se isključivo na mail Blagajne –blagajna.gklri@gmail.com   

Posebna je napomena kako Gradsko kazalište lutaka Rijeka sve predstave i programe izvodi u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama koje se odnose na javna okupljanja, a obzirom na stalne promjene, aktualnosti će redovno biti objavljivane na službenoj internetskoj stranici Kazališta.

Gostovanja i ostale radosti

Od 1. rujna u prodaji su publici već poznati obiteljski sezonski paketi „Praščići“ i „Maslačak“ čijom se kupnjom ostvaruje popust na ulaznice od 25%. Predstave u sezonskim paketima biraju se po vlastitom izboru iz redovnog repertoara Kazališta uz obaveznu prethodnu rezervaciju mjesta. Informacije i najave kupnje paketa vrše na mail Blagajne.

K tome, ove sezone Kazalište ponovno nudi pretplatničke pakete za osnovnoškolce „Tintilinić“ i „Gulliver“; prvi paket uključuje tri predstave, a drugi dvije predstave i jedan radionički program za izvođenje u Kazalištu i/ili Dječjoj kući za pojedini razred, odnosno školu. Svi zainteresirani mogu se javiti na mail Propagande – propaganda@gkl-rijeka.hr. Također, na isti mail vrše se i rezervacije termina za bilo koji organizirani dolazak u Kazalište. 

Na konferenciji za medije najavljeno je i šest gostovanja na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu koje riječke lutkare očekuju u razdoblju od kraja kolovoza do početka listopada. Već u subotu, 28. kolovoza „Nove zgode Wande LaVande“ autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc gostuju na međunarodnom festivalu, 32. Poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru, u Sloveniji. Početkom rujna ansambl Kazališta putuje u Plovdiv, u Bugarsku, s predstavom „Wanda LaVanda“ Jelene Tondini u režiji Morane Dolenc na međunarodni lutkarski bienalni kazališni festival zanimljivog naziva „Troje je previše, dvoje premalo“ gdje će se predstaviti 4. rujna.

Nadalje, u rujnu će koprodukcijska predstava riječkih lutkara i Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija, „Carevo novo ruho“ gostovati na Slovenskom lutkarskom bijenalu, a potom na PIF-u Zagrebu. Prisjetimo se, „Carevo novo ruho“ dio je programa Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020, kao i predstava riječkih lutkara „Sretna kućica“ koja će pak koncem rujna gostovati u Mostaru, Bosna i Hercegovina, na 1. festivalu lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM-u. Prvi dan listopada hit-predstava „Flekavac“ gostovat će na već svima poznatom festivalu „Mali Marulić“ u Splitu. 

„Gradsko kazalište lutaka Rijeka čarobno je mjesto koje jednako vole i veliki i mali Riječani. Sve što naše Gradsko kazalište lutaka radi je uvijek vrlo kreativno i inovativno i potiče razvoj mašte kod naše djece, tako da ne mogu drugačije nego o njima govoriti samo u superlativima. Veseli me što su u našoj novoj Dječjoj kući dobili dodatan prostor za izvedbe svojih programa, ali i to što ni tijekom pandemije s kojom već dugo živimo nisu posustali. Izvodili su svoje predstave koliko god su mogli i time nam barem malo olakšali jer kultura nam je iznimno važna, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme. Brojne nagrade koje su tijekom 60 godina postojanja osvojili pokazuju kako je riječ o umjetnicima koji su prepoznati ne samo u Hrvatskoj i regiji već i u cijeloj Europi i vjerujem kako ćemo zajedno uživati u svemu što su nam pripremili za novu sezonu“, zaključila je zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan koja je prisustvovala najavi nove sezone.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content