Ove godine toboganski đir osnažuje po prvi puta jedan blok sadržaja za ekipu između otprilike 14 i 25 godina, generacija Z rekli bi… Ok, netko može biti i malo mlađi, netko i malo stariji, ali shvatit ćete smisao, uglavnom za sve vas koji ste s prvim toboganima rasli i sada ih prerasli.

U Gradskoj knjižnici Rijeka, točnije u Rasadniku, odjelu za mlade bit će baza većeg dijela akcije pa izaberite ono što vas zanima.

Program se održava kao dio aktivnosti American Cornera Rijeka.

Kreativni start, uvod u grafički dizajn

radionica za mlade kreativce

Vrijeme: 26. 6. i 27.6. od 11:00 do 12:30 sati
Mjesto: Rasadnik/odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvođač/ica: Sanjin Smajlović
Dob: 15 – 20 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija kroz dva dana te je potrebno sudjelovanje, kao i prijava na oba susreta.

Želite li naučiti osnove grafičkog dizajna i razviti svoje vještine bez obzira na prethodno iskustvo? Pridružite nam se na dvodnevnoj radionici koju organizira Američki kutak Rijeka i iskoristite savršenu priliku da započnete svoje kreativno putovanje.

Što možete očekivati?

Rad na grafičkim tabletima koji će vam olakšati svladavanje osnova, ključnih koncepata i principa grafičkog dizajna. Upoznat ćete osnovne grafičke programe, te uz savjete i podršku stručnog mentora dizajnirati postere, letke i druge promotivne materijale za jednu aktivnost Američkog kutka.

Sanjin Smajlović grafički je dizajner, UI i UX dizajner te digitalni ilustrator s preko 10 godina iskustva. Živi u Rijeci i strastveno radi na kreiranju vizualno privlačnih i funkcionalnih dizajnerskih rješenja.

Izrada bookmarkera od kristalne smole

kreativna radionica

Vrijeme: 27. 6. u 18,00 
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vlatka Janjić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Znamo kako je nezgodno čitati sve te ljetne naslove bez dobrog bookmarkera. E ovaj će biti stvarno poseban – dođi i izradi unikatni bookmarker za svoje omiljeno ljetno štivo!

Kroz ovu radionicu naučit ćemo raditi sa epoxy smolom te kroz par koraka izraditi svoj unikatni bookmark sa sušenim cvijećem, šljokicama te zlatnim listićima. Polaznici dobivaju kalupe, kristalnu smolu, rukavice, pipete, sušeno cvijeće, šljokice, zlatne listiće –  sve što je potrebno da počnemo stvarati čaroliju! Smola i mašta, to je kombinacija za koju još niste čuli.

mag.art Vlatka Janjić je konzervatorica-restauratorica umjetnina. Radi kao konzervatorica-restauratorica i voditeljica projekta u privatnoj tvrtki koja se fokusira na kulturnu baštinu u Primorsko-goranskoj županiji.

Još od djetinjstva gaji duboku strast prema umjetnosti i povijesti. Mogućnost doprinosa očuvanju kulturne baštine i oblikovanja povijesti za buduće generacije oduvijek je bio njen san. Pored karijere u restauraciji, uvijek je njegovala svoju kreativnu stranu i sudjelovala u raznim umjetničkim projektima, uključujući slikanje. Upravo sada je konačno ostvarila svoj san o osnivanju svog Kreativnog studija gdje može kombinirati umjetnost i zabavu.

U njenom Kreativnom studiju održava razne radionice. Cilj je pokazati sudionicima beskrajne mogućnosti korištenja cvijeća izvan tradicionalnih izložbi. Zajedno sa sudionicima stvara jedinstveni nakit, koristeći kristalnu smolu, personalizirane pribore za kosu poput ukosnica, keramiku s otiscima cvijeća, uramljene cvjetne kompozicije, tkanine obojene pomoću cvijeća, gumice za kosu i torbe s cvjetnim otiskom koje ostavljaju trajan dojam. 

Vlatka Janjić je i ponosna vlasnica “Petit ukosnica “, razvijajućeg brenda koji se fokusira na ručno izrađene, jedinstvene ukosnice. Ove ukosnice smatraju se malim umjetničkim djelima koja uljepšavaju vašu kosu, a možete biti sigurni da ste jedina osoba koja ih posjeduje. Svaka ukosnica predstavlja radost i ljepotu koja obogaćuje naše živote, a najljepše stvari se ne mogu zaustaviti, ali se mogu sačuvati u sjećanju. Izrađene su s ljubavlju i namjerom da donesu ljepotu i sreću nositelju.

Pogled kroz vrećicu

likovno-ekološka radionica

Vrijeme: 29. 6. u 10, 00 – 14,00
Mjesto: Rasadnik Gradske knjižnice Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Radiona uvezivanja: Jelena Petric, Jelena Kovačev, Valerija Djanješić
Dob: 13 – 20 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pogled kroz vrećicu je likovno-ekološka radionica posvećena suncu, svjetlosti i životnoj energiji izraženoj u likovnoj formi vitraja koji simbolizira granicu unutrašnjeg i vanjskog prostora. Osmišljena je kao cjelodnevna radionica koja spaja predmet Prirodu i Likovnu kulturu.

Tri likovne umjetnice i likovne pedagoginje, Jelena Kovačev, Valerija Djanješić i Jelena Petric uvode učenike u proces likovnog stvaralaštva s poučnom temom prenamjene starih materijala (upcycling), u ovom slučaju plastičnih vrećica, za izradu novih likovnih radova.

Radionica je osmišljena u 6 etapa.

1) Uvod: Upcycling i instalacija
2) Vježba: Hvatanje sjena
3) Vježba: Uokviravanje stvarnosti
4) Pogled kroz vrećicu
5) Obrada materijala

Glavna ideja i okosnica radionice jest posveta svjetlosti i utjecaju na unutarnji prostor. Kroz osvještavanje važnosti osvjetljenja, topline i raspona boje u školskom prostoru gradi se i senzibilitet za stvaranje ugodnog okruženja i u osobnom prostoru i životu pojedinca. Promatranjem igre svjetla i sjene, uslojavanjem različitih kompozicija učenici se imaju mogućnost opet vratiti dječjoj igri i proširiti imaginaciju u asocijativnom maštanju o oblicima koji se mogu pretvoriti iz grane u diva, u djevojku, opet u list, pomiješati se s travom i poletjeti u nebo kao ptica.

Sudionicima je predstavljen jednostavan proces prenamjene plastičnih vrećica koji je moguće ponavljati u nekom drugom obliku, motivu ili mediju. Uz predstavljanje umjetničke instalacije umjetnice Jelene Petric i prolaženjem svih faza izrade vitraja od vrećica uz stručno vodstvo prikazane su sve mogućnosti pretvorbe običnog predmeta u funkcionalan estetski rad. Na kraju, završni produkt nije samo umjetnički rad već grupno nastojanje uljepšavanja i oživljavanja zajedničkog prostora.

Greenlightov sajam ploča u Art-kvartu

sajam + DJ-ing

Vrijeme: 29. 6. od 15:00 do 21:00 sati
Mjesto: dvorište “Benčić”
Organizator: Greenlight Collective i Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Greenlight Collective
Dob: sve generacije
Prijave: ulaz je slobodan.

Greenlight Collective je super ekipa koju njegovi osnivači od početka vide kao udrugu koja se bavi promicanjem i njegovanjem elektroničke glazbe i takozvane “underground” kulture plesne glazbe. Kao što im i naziv kaže posebno vole zelenu estetiku i kulturu, a kako to volimo i u “Benčiću” interesi su se prirodno spojili. Uz DJ-ing održat će se i sajam ploča fokusiran na elektronsku glazbu, a čekaju vas i razna druga druženja na “Toboganu” tako da lijepa subota poslijepodne uz naš kvart s malo pameti, glazbe, elektronike i kreacije.

Radionica stripa s Enverom Krivcem

Video igre u stripu: kreativni uvodni tečaj

Vrijeme: 1. 7 do 3. 7. od 10:00 do 11:30 sati
Mjesto: Rasadnik
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Enver Krivac
Dob: 12 – 15 godina
Prijave: Prijave na događanje primaju se putem obrasca ovdje.
Napomena: prijave vrijede za sva tri dana.

Ova uzbudljiva trodnevna radionica zamišljena je kao uvodni tečaj o osnovama strip stvaralaštva i posvećena je video igrama.
Bez obzira jeste li početnik ili imate iskustva u crtanju, naš program će vam pomoći da razvijete svoje vještine i kreativnost.

Što možete očekivati?

Za početak, osmislit ćemo jednu pasicu stripa od maksimalno tri sličice, a potom oblikovati osnovnu tročinsku strukturu stripa, što je ključno za svaku priču. Kroz nastanak jedne stranice stripa proći ćemo osnovne pojmove kao što su lik, scenarij, skica, razrada, istraživanje, kadriranj, i tehnike crtanja.
Na radionici ćemo crtati poznate likove iz video igara, što će biti zabavno i inspirativno za sve sudionike. Fokus ćemo staviti na praktični rad i proizvodnju stripova jer vjerujemo da je najbolji način učenja kroz igru i kreativno stvaranje. Ako već crtate stripove ili ilustracije, ponesite svoje radove i podijelite ih s nama!
Vidimo se na radionici gdje ćemo zajedno istraživati svijet stripova kroz oči video igara!

Aktivnost se održava kao dio programa American Corner Rijeka.

Kreativna radionica izrade lančića od perlica za sunčane naočale

Vrijeme: 1. 7. u 18:30 do 20:00 sati
Mjesto: Rasadnik
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Natali Bosić
Dob: 13+
Prijave: prijave na događanje primaju se putem obrasca ovdje.

Ovdje ćemo zajedno uživati u izradi cool lančića koji će vaše sunčane naočale učiniti još zanimljivijima. Nema potrebe za posebnim vještinama – samo trebate volju za kreativnim izražavanjem i druženjem s vršnjacima! Saznajte kako kombinirati različite perlice i boje kako biste stvorili lančić koji odgovara vašem stilu.

Bilo da volite veselo šarenilo, elegantne nijanse ili nešto između, ovdje ćete pronaći inspiraciju i izraditi svoj ultimativni ljetni modni dodatak.

Osnove DJinga by Mirilo

dum dum dum dum radionica

Vrijeme: od 1. do 3. 7. u 18:00 sati
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Mirela Pašić
Dob: 15 – 19 godina
Prijave: prijave na događanje primaju se putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija kao trodnevna i očekuje se sudjelovanje na sva tri susreta.

Mirela Pašić rođena je 1989. godine u Rijeci, poznata je kao DJ Mirilo, a njeguje jednu neobičnu poveznicu pedagogije i DJ-inga. Duži niz godina radi s djecom i mladima provodeći obrazovne i edukacijske aktivnosti te nešto kraći period plovi na valovima glazbe. Veseli ju kad su svi oko nje veseli pa nije neobično da bira pjesmu i ples za vas. Ovoga puta osmislila je za vas kreativan i interaktivan program o osnovama DJ-inga, koji će se provesti tijekom tri susreta (tri radionice), a završno događanje predvidjela je kao šećer na kraju, gdje će polaznici i polaznice radionica imati priliku javno prezentirati svoje prve mikseve uz koreografiju.

Slikanje na svili

likovna kreativna radionica

Vrijeme: 2.7 od 19,00 do 21,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Dijana Lukić (LiCe, likovni centar)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Prepustite se kompleksnoj i intrigantnoj tehnici slikanja na svili uz stručnjakinju Dijanu Lukić. Ova terapijska radionica usmjerena opuštanju i istraživanju upoznat će vas s više faza slikanja na svili: od pričvršćivanje svile do skiciranja i prijenosa crteža na samu svilu. I da – nije potrebno predznanje ili talent za pridruživanje ovoj radoznaloj slikarskoj radioničkoj grupi.

Izrade otisaka sa živim cvijećem na tkaninu

živa zelena radionica oslikavanja čarapi, majica i platnenih torbi

Vrijeme: 3.7 u 9,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vlatka Janjić
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Dođi na radionicu punu boja, mirisa i – cvijeća! Ovdje ćete otkriti da vaza nije jedino rješenje, već da se cvijeća mogu napraviti i druge zanimljive kreacije. Za ovu priliku svaki polaznik i polaznica morat će ponijeti svoju bijelu pamučnu majicu ili platnenu torbu (potrebno naglasiti!) na kojima ćete imati priliku otisnuti svoju cvjetnu kreaciju.

mag.art Vlatka Janjić je konzervatorica-restauratorica umjetnina. Radi kao konzervatorica-restauratorica i voditeljica projekta u privatnoj tvrtki koja se fokusira na kulturnu baštinu u Primorsko-goranskoj županiji. Vodi Kreativni studio gdje kroz niz kreativnih radionica sa sudionicima izrađuje jedinstveni nakit. Ponosna je vlasnica “Petit ukosnica “, razvijajućeg brenda koji se fokusira na kreativne radionice različitog tipa.

All on Board!”

večer društvenih igara

Vrijeme: 4. 7. u 17:00 do 21:00 sati
Mjesto: Rasadnik, Odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Dejan Kurelić, Mateo Trošelj
Dob: 13+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pozivamo vas na radionicu/igraonicu za sve ljubitelje društvenih igara i za one koji to tek žele postati! Dođite u naš Rasadnik taman nakon ručka, a upravo ovdje ćete se upoznati nekim od najpopularnijih društvenih igara na tržištu, povezati s ljudima sličnih afiniteta i stvoriti nova prijateljstva.

Uz to, savladat ćete pravila i samu igru brže, uz pomoć mentora, a ovisno o iskustvu i afinitetima, uz savjet mentora isprobat ćete ono što vam najbolje odgovara. Na kraju, saznat ćete (brzo i besplatno) koje vam igre leže, a koje ne!

Tko i što se igra?

Iskustvo vam nije potrebno, a naši mentori na raspolaganju su za sva pitanja te objašnjavanje pravila. Upravo ti mentori s velikim iskustvom u boardgejmanju odabrali su igre, od jednostavnih do nešto kompleksnijih, od klasičnih do onih modernih – bit će ponešto za svakoga!

AI izrada i animacija lika

radionica

Vrijeme: 4. 7. u 18:30 sati
Mjesto: Rasadnik, odjel za mlade Gradske knjižnice rijeka

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Anita Pešut
Dob: 14 – 30 godina
Prijave: prijave za događanje primaju se putem obrasca ovdje.
Napomena: polaznici moraju imati otvoren Gmail račun ili neki drugi e-mail za registraciju.

Nauči koristiti AI za izradu vlastitih likova i učini ih pokretljivima!

Polaznici će tijekom dva sata naučiti koristiti AI platformu Meshy za izradu 3D likova (životinje, superjunaci, i slično) pomoću teksta i koje će nakon toga animirati (učiniti pokretljivima) u Blenderu.

Ova radionica je za one koji žele naučiti nešto više o mogućnostima korištenja umjetne inteligencije kao alata u stvaranju vlastitih 3D sadržaja.

Gaming Geek Turnir

igranje na PS5 & Switchu

Vrijeme: 5. 7. i 6. 7. u 10:30 sati
Mjesto: Rasadnik/odjel za mlade Građana knjižnice Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Dob: 13 – 30 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pozivamo vas na gejming vikend u Rasadniku i Američkom kutku Gradske knjižnice Rijeka u petak 05. i subotu 06. srpnja.

Za sve igračice i igrače, gejming majstore i zaljubljenike u virtualne svjetove pripremili smo prave poslastice.

Gaming Turnir

Za sve one koji nisu otišli putem Njemačke na Europsko prvenstvo, čeka vas gejming turnir u FC24! Sve između 15 i 30 godina čeka PS5, omiljena nogometna ekipa te borba do zadnje lopte i zaslužene nagrade.

Ako imate između 15 i 30 godina, prijavite se na nogometni turnir i pokažite svoje gejmerske vještine u FC24 na PS5.

VR proslava

*svi sadržaji namijenjeni su osobama između 15 i 30 godina

U Američkom kutku Rijeka obilježit ćemo američki Dan nezavisnosti – popularno poznat kao 4th of July – te vas pozivamo da doživite spektakularni vatromet u virtualnoj stvarnosti i osjetite čaroliju proslave na potpuno novi način.

Okušajte se i u pripremi savršenog roštilja uz aplikaciju “Just Another Cooking Day”. Naučite nove vještine i uživajte u virtualnom roštiljanju.

Projekcije dokumentarnih filmova

Filmovi koje ćemo prikazati dostupni su putem platforme Kanopy, koja nudi više od 10,000 vrhunskih filmova iz cijelog svijeta, uključujući nagrađivane dokumentarce, rijetke i teško dostupne naslove, festivalske favorite, nezavisne i klasične filmove, te svjetsku kinematografiju. Pristup platformi omogućen je putem baze eLibraryUSA, a za osobni pristup možete zatražiti više informacija kod djelatnika Američkog kutka Rijeka.

Adventure Never Ends: a Tabletop Saga

Vrijeme: 5. 7. u 17:30 sati
Mjesto: Američki kutak Rijeka / Gradska knjižnica Rijeka
Dob: 15 – 30 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Dođite i otkrijte svijet stolnih igara kroz oči onih koji ga najviše vole.
Ovaj uzbudljivi dokumentarac vodi nas u svijet stolnih igara, istražujući strast, kreativnost i zajedništvo koje se razvija oko ovog sve popularnijeg hobija. Kroz intervjue s igračima, dizajnerima i fanovima, film prikazuje kako stolne igre nadilaze granice mašte i postaju više od pukog načina zabave – one su način života.
“Adventure Never Ends: A Tabletop Saga” pruža dubinski uvid u zajednicu koja slavi igre poput Dungeons & Dragons, Warhammer i mnoge druge, te otkriva zašto su stolne igre postale tako važne u modernom društvu.

Informacije o filmu:
trajanje: 39 min
jezik: engleski (s engleskim titlovima)

Samo vi igrajte, a kako se to zapravo radi?

razgovor

Vrijeme: 6. 7. u 11:00 sati
Mjesto: Američki kutak Rijeka / Gradska knjižnica Rijeka
Dob: 15 – 30 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje
.

Marin Jurjević, razvojni inženjer u firmi GlobalLogic koji trenutno radi u automobilskoj industriji otkrit će nam i neke posebne tajne.. Predavanje se temelji na razvoju videoigara. Poseban naglasak će biti stavljen na poticanje kreativnosti kod polaznika da se sami okušaju u razvoju vlastite videoigre te će biti upoznati sa svim alatima koji su im za to potrebni.

A Gamer’s Life: the Lives of Professional Video Game Players

Vrijeme: 6. 7. u 12:00 sati
Mjesto: Američki kutak Rijeka / Gradska knjižnica Rijeka
Dob: 15–30 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Ne propustite priliku zaviriti u svijet profesionalnih gejmera i saznati što je potrebno za uspjeh u ovoj uzbudljivoj industriji. Fascinantan dokumentarac donosi priču o dvojici profesionalnih gejmera koji otkrivaju kako zarađivati za život igrajući video igre. Film prikazuje dosad neviđene snimke igranja i uključuje nastupe poznatih osoba iz svijeta gaminga poput Lindsay Elyse, Davida Walsha, Andyja Dudynskog, Aarona Elama i mnogih drugih. “A Gamer’s Life” pruža jedinstven pogled iza kulisa karijere koju mnogi još uvijek doživljavaju kao hobi.

Informacije o filmu:
trajanje: 1h i 22min
jezik: engleski (s engleskim titlovima)

Okreni na zeleno – okreni na zdravlje

ukusno predavanje i degustacijska radionica

Vrijeme: 5.7 u 10,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za sve starije od 15 godina
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Sandra Kolonić
Prijave: Prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Ova kombinacija predavanja i degustacijske radionice svojim polaznicima nastojat će dati odgovore na sljedeća pitanja:

  • Želiš bolje razumjeti kako hrana utječe na tvoje tijelo?
  • Zašto je zeleno lisnato povrće i samoniklo bilje važan izvor zdravlja i kako ga lako uklopiti u svakodnevnu prehranu?
  • Zašto je klorofil čarobna molekula?
  • Trebaju ti jednostavni recepti koje lako uklopiš u svakodnevni ritam prehrane?
  • Voliš istraživati, pomicati granice, napredovati?

Konačno, čeka vas izrada zelenog soka u malim grupama! Sok svi polaznici mogu ponijeti kući u bočicama koje će dobiti na predavanju!

Art kvart hotel

radionica arhitekture

Mjesto: Dječja kuća

Vrijeme: 5. 7. u 18 i 30

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvodi: Mia Bećirević i Karla Ritoša, riječke arhitektice i voditeljice Minijature, radionicarhitekture i urbanizma za djecu.

Dob: 12+

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Art kvart Benčić jedinstvena je cjelina raznih programa od Dječje kuće i knjižnice do muzeja koje rado posjećuju mali i veliki Riječani ali i brojni gosti umjetnici, pisci, znanstvenici… Naš zadatak je udružiti snage i za sve goste osmisliti Art kvart hotel koji će upotpuniti Benčić priču!

Dizajnirat ćemo sobe inspirirane poznatim znanstvenicima ili glazbenicima, ili omiljenim likom iz knjige ili filma koje će postati dio eklektičnog hotela. Znaš li što je tlocrt a što presjek? Kroz radionicu istražujemo novi jezik – jezik arhitekture, te ćemo pomoću arhitektonskih nacrta, tlocrta i presjeka, prikazati svoje ideje baš kako to rade pravi arhitekti u praksi. 

Program se odvija kao dio aktivnosti American Cornera Rijeka.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content