Petak 26. 3. 2021. ostat će upamćen po svečanom otvorenju Dječje kuće, naše jedinstvene zgrade, organizacije, ekipe (…) koja je u kreativni rad spojila Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradsku knjižnicu Rijeka u posebno obnovljenoj ciglenoj zgradi koja je od sušarne duhana i tvornice motora počela novi život kao dom dječje kreativnosti, znanja i ideja.

Trenutak otvaranja po mnogočemu sigurno nije bio onako savršen kakvim smo ga zamišljali nekad davno kada je Dječja kuća bila samo nacrt na papiru. Pandemijski uvjeti, koji su se ujedno značajno pogoršali upravo u tjednima pripremanja otvaranja, nisu dozvolili da odmah zaživimo punom stvaralačkih kapaciteta te će zasigurno još tjednima određivati našu stvarnost. Baš na dan otvorenja raširila se i preporuka o zatvaranju kina, galerija, prekidu radionica, okupljanju više od 15 ljudi… Na takav način otvarati Dječju kuću je stvarno izazovno.

Ipak, jedan ogroman posao smo napravili – osmislili smo je, izgradili i napunili sadržajem. Dječji odjel Stribor zauvijek je napustio mjesto blizu Korza i otišao u novi gradski kulturni kvart, jedinstven u našoj zemlji, ali i šire. Novom Striboru, ovako prostranom i lijepom, trebat će također i vrijeme za uhodavanje, ali sigurno će mnogi koji do sada ni nisu imali dijete učlanjeno u Gradsku knjižnicu Rijeka to poželjeti. Dječja kuća stvarat će neke nove navike.

U svakom slučaju, taj prvi korak smo napravili. Ovdje smo i postojimo. Pred nama je jako puno drugih – iščekivat ćemo potpuno uređenje parkolikog trga koji nastaje ispred Dječje kuće, iščekivat ćemo kraj pandemije i normalno održavanje programskih aktivnosti, iščekivat ćemo dovršetak središnje zgrade knjižnice, iščekivat ćemo rezultate mnogih projekata koje prijavljujemo na natječaje, iščekivat ćemo novu i veselu generaciju koja će rasti s nama.

A dok iščekujemo fotografije otvorenja uvijek će nam biti draga uspomena i motiv za dalje – Dječja kuća je tu da gradi novu i uvijek bolju Rijeku.

Hvala vam na strpljenju i razumijevanju za sve buduće izazove. Za prvi znamo – kako prilagoditi program novim epidemiološkim mjerama. Ovdje ćete saznati sve informacije na vrijeme.

Tko pak nije vidio kompletnu priču o Dječjoj kući može ju također pronaći ovdje.

Vaša Dječja kuća.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content