U odrastanju svakog djeteta prvi rođendan ima posebno mjesto. Ništa drugačije nije ni kada se razvijate kao Dječja kuća, jedinstveni riječki projekt posvećen kulturi i neformalnom obrazovanju djece, a koji je nastao kao dio revitalizacije i pretvaranja zapuštene industrijske baštine kompleksa “Benčić” u kvart kulture. Upravo 26. 3. 2021. prvi smo puta javnosti otvorili vrata ne bi li u subotu 26. 3. 2022. godine proslavili prvi rođendan!

Godina nikome od nas pa ni oblikovateljima Dječje kuće nije bila nimalo jednostavna, obilježena je pandemijom, mjerama i produženim trajanjem okolnog gradilišta, ali unatoč tome radilo se na svim slojevima oblikovanja sadržaja i programa Dječje kuće – sjetimo se realiziranog festivala Tobogan, Zimske priče iz Benčića, niza radionica u rasponu od 3D printanja do arhitekture za djecu, desetaka filmskih projekcija najvećih animiranih hitova, predstava… Zajedno s vama isprobali smo gotovo svaki kutak kuće, razumjeli njene mogućnosti i gušte, a u veljači i otvorili caffe&snack bar “Baltazar”.

Subote su i inače u Dječjoj kući poprilično vesele, ali rođendanska 26. 3. bit će posebna. Uz redovne radionice koje se odvijaju subotom ovoga puta tu će biti i posebno izdanje likovnog putovanja svijetom Art-Attack posvećenog Africi, radionica DJ-inga među policama knjiga, pop-up radionica MMSU Lab s temom bombica za ozelenjavanje, radionica izrade pletenih lutkica koja će ujedno promicati i vrijednost volontiranja.

Na terasi će biti razigrano jer će nas Gradsko kazalište lutaka razgibati s dvije izvedbe Čarobne svirale, priča u pokretu iz ciklusa pričopredstava.

Prava poslastica je filmski program koji će biti obilježen svijetom Disneyjevih klasika, samo ovom prilikom po prvi puta prikazanim u dvorani Dječje kuće u organizaciji Art-kina. Čekaju vas redom projekcije Ljepotica i zvijer, Trnoružica, Alisa u zemlji čudesa, a navečer začin japanskog majstorstva s “Avanturama male Chihiro”.

Pričaonici bonus je gostovanje “Bajkarica” i pripovjedačice Srebrenke Peregrin. Riječ je o djelu od 200 ilustriranih stranica koje donosi narodne priče i bajke o junakinjama sa svih kontinenata koje svojom snagom, snalažljivošću, kreativnošću i poduzetnošću pomažu sebi i svojim zajednicama, a bit će osnova pripovjedaonice.

Rođendanske subote održat će se i prvi mini dječji buvljak igračaka, stripova, slikovnica u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka. Model rada je jednostavan – na temelju obrasca na stranici djeca od 6 do 13 godina s roditeljima mogu rezervirati stol na kojem mogu izložiti svoje stripove, igračke, slikovnice (…) te ih mijenjati s ostalom djecom, roditeljima… Osigurano je 5 mjesta pa svakako požuriti s prijavom! Plan je da se mini dječje razmjene stripova, igračaka, slikovnica, održavaju redovno svake subote kroz proljeće do ljeta.

U subotu 26. 3. čeka vas i akcija Gradske knjižnice Rijeka – za predškolce u osnovnoškolce koji se žele učlaniti u Dječji odjel Stribor (treći kat Dječje kuće) taj dan akcijski upis je samo 25 kuna te će izuzetno dječji odjel rođendanski raditi cijeli dan.

U Dječjoj kući u veljači s radom je počeo i snack&caffe bar “Baltazar” u kojem se u ugodnom ambijentu, dizajnerski privlačno uređenom prostoru, može uživati u soku, kakau ili kavi pa ćemo i tu biti cijeli dan do večernjeg finala s prvom rođendanskom tortom.

Za prvi, nije loše…

Uz sve tekuće i rođendanske aktivnosti u procesu planiranja su nove STEM aktivnosti, oblikovanje programa za bebe i predškolce, “gaming” turniri (…) koji će postupno sljedećih mjeseci postati dijelom redovnog programa Dječje kuće.

Dječja kuća jedinstveni je riječki centar kulture za djecu i roditelje u kompleksu “Benčić”, a kojeg programski oblikuju Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Za ulazak u Dječju kuću i na događanja NIJE potrebna COVID potvrda!

Rođendanski program u subotu 26. 3.

Razmijenimo stripove, igračke i slikovnice

mini buvljak

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Za uzrast: 6 – 13

Termin: 9 – 12

Svi znamo onaj frustrirajući osjećaj skupljanja beskonačnih igračaka u sobi, stripova koje više ne čitamo na policama i sl. Za nove često nemamo novca, načina pronalaska, lošu ponudu… Zato su razmjena i trgovina stvorene – ono što nemaš ti, ima možda netko drugi. Stoga u Dječjoj kući počinjemo raditi male vikend buvljake za razmjenu i učenje o njenim čarima.
Sve što je potrebno je rezervirati stol koji čeka u Dječjoj kući te izložiti svoju ponudu – ostali se mogu s tobom razmijeniti, kupiti, “platiti” narančama, kriptovalutama, svime što misliš da je pošteno da je dio razmjene. Na ovaj način učimo se više puta koristiti predmete, ne odbacivati te uočavamo vrijednost svega što imamo.

Mjesto štanda se rezervira ispunjavanjem obrasca ovdje.

***

MMSU drop-in radionica zelenih bombica

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Lokacija: Dječja kuća / Dnevni boravak

Vrijeme: 10 – 12 sati

Za uzrast: 3+

Prateći ritam buđenja proljeća za prvi rođendan Dječje kuće upustit ćemo se u oblikovanje seed bombica. Koristeći glinu, zemlju i sjeme bilja izrađivat ćemo seed bombice različitih oblika koje će sudionici moći ponijeti sa sobom te iskoristiti kako bi zazelenili napuštene zemljane kutke svoje ulice ili igrališta.

Prijava na radionicu nije potrebna već nam se na njoj možete pridružiti u bilo kojem trenutku između 10 i 12 sati, prigodna je za sve uzraste, ali najviše za one koji vole kreativno prljati ruke.

***

POPUNJENO! Čarobna svirala

priča u pokretu

ciklus Pričopredstava

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Osmislila i pripremila: Almira Štifanić

Priču pokreću: Almira Štifanić i Alex Đaković

Vizualni identitet i kostime pokrenule: Andreja Jandrečić i Sara Ivančan pokrenute mentorskom rukom Luči Vidanović

za uzrast: 3 do 7 godina

trajanje: 30 minuta

termini izvedbi: 26. ožujka u 11:00 i 12:00

lokacija: Dječja kuća – Kontejner / Terasa

maksimalan broj djece po izvedbi: 20

Priča u pokretima interaktivan je oblik pripovijedanja koji u svom fokusu ima kretanje. Sadržaj priče tako postaje sredstvo za poticanje pokreta, a istovremeno utječe na razvoj mašte, pažnje, kreativnosti, te na obogaćivanje jezičnog korpusa djece predškolske i rane školske dobi. Kretanje je osnovna dječja potreba, a djeca nam sve više i duže sjede… pa pokrenimo ih… pokrenimo pričom… pokrenimo priču i to ne bilo kakvu priču, već priču o prijateljstvu!

Ulaz gratis uz obaveznu prijavu na blagajna.gklri@gmail.com.

***

Ljepotica i zvijer

filmska projekcija

Organizator: Art-kino

Termin izvedbe: 11 sati

Za uzrast: 4+ godina

Djevojku Belle zatoči u svom začaranom dvorcu Zvijer, iza čije se strašne vanjštine krije plemeniti princ. Naime, princa je za kaznu, nekoliko godina prije, čarobnica pretvorila u zvijer, a njegove sluge u kućne predmete, te kako bi razbio čaroliju, princ mora pronaći djevojku koja će ga zavoljeti. Zarobljena u dvorcu, Belle će se s vremenom sprijateljiti sa Zvijeri i njegovom veselom poslugom – svijećnjakom Lumierom, satom Cogsworthom te čajnikom, gđom. Potts. Suočena s prijetnjom da joj oca pošalju u ludnicu, Belle zamoli Zvijer da ju pusti nazad u svoje selo. Tamo glavnu riječ vodi bahati lovac Gaston koji je svojedobno neuspješno zaprosio Belle i koji se i dalje ne može pomiriti s Bellinim odbijanjem. Shvativši da je djevojka zavoljela zvijer, Gaston pokreće hajku, odlučan u namjeri da ubije začaranu neman…

Utemeljena na istoimenoj francuskoj bajci Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, Ljepotica i zvijer, trideseti je dugometražni animirani film iz Disneyevog studija, te nastavak razdoblja započetog Malom sirenom iz 1989. , znanog kao “Disneyeva renesansa”. Kao adaptacija u formi mjuzikla, Ljepotica i zvijer je odmah nakon premijere u rujnu 1991. izazvala hvalospjeve kritičara i publike, postavši prvi dugometražni animirani film koji je nominiran za Oscar za najbolji film, prvo dugometražno animirano ostvarenje koje je osvojilo Zlatni globus za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla, te prvi Disneyev animirani film koji je adaptiran u brodvejski mjuzikl.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Cijena ulaznice: 25 kn

Izvorni naziv: Beauty and the beast

Režija: Gary Trousdale, Kirk Wise

Scenarij: Linda Woolverton, Brenda Chapman, Chris Sanders

Uloge (glasovi): Renata Sabljak, Ivan Glowatzky, Đani Stipaničev, Mirela Brekalo

Glazba: Alan Menken

Produkcija: Walt Disney Pictures, Silver Screen Partners IV, Walt Disney Animation Studios

Distribucija: Filmbank Media/Con-film

Trajanje: 84 min

***

Art Attack “Put oko svijeta” #3: na kreativno-likovnom putovanju do Afrike

POPUNJENO!!!

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica: Sabina Damiani

Termini izvedbe: 11 (popunjeno) i 14 sati

Za uzrast: 8 – 13 godina

Put oko svijeta je ciklus zamišljen za otkrivanje umjetnosti, kultura i tradicija iz različitih zemalja svijeta. Naime, često smo okruženi umjetnošću i izričajem zapadnog svijeta te zaboravljamo na ostale kulture koje su, između ostalog, imale i značajan utjecaj na poznate umjetnike posebice iz modernog i suvremenog razdoblja.

RADIONICA_3 Afro inspiracija je bila posebice naglašena kroz umjetnost 20. stoljeća, veliki umjetnici kao što su bili Picasso, Matisse, Modigliani i drugi pronašli su nadahnuće upravo u toj kulturi i afričkoj tradicionalnoj umjetnosti. Možda najpoznatiji artefakti koji nam padaju napamet su tradicionalne afričke maske a nama će poslužiti kao inspiracija za izradu nekih od njih tehnikom kolaža.

Sudjelovanje na radionici je slobodno za članove Gradske knjižnice Rijeka, ali obvezna je prijava na mail info@djecjakuca.hr uz navođenje imena i prezimena polaznika, broja mobitela, godišta i članske iskaznice.

***
Izrada lutkica od čarapa

POPUNJENO!!!

rukotvorna reciklažna radionica

Organizator: Hrvatski kulturni dom na Sušaku i Matica umirovljenika Grada Rijeke

Voditeljica: Emina Bašić

Za uzrast: 6 – 12

Termin održavanja: 14 sati

Radionica izrade lutkica od čarapa odvija se pod vodstvom vrijedne volonterke Emine Bašić, članice Matice umirovljenika Rijeka. Emina je prava majstorica šivanja, rezanja, iskorištavanja onoga što bi mnogi najradije bacili, ali iz toga nastaju krasne lutkice koje su pravi suvenir, igračka, zezalica…

Jedina napomena je da uz kreativnost donesete i svoje stare čarapice koje ste spremni pretvoriti u nešto lijepo. Ova je aktivnost nastavak uspješne suradnje volontera Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku koji su kroz prošlogodišnje aktivnosti Dječje kuće ostavili vrijedan doprinos te je poklanjaju za prvi rođendan!

Prijave se primaju na mail info@djecjakuca.hr.

***

Trnoružica

filmska projekcija

Organizator: Art-kino

Termini izvedbe: 15 sati

Za uzrast: 8+ godina

Prilikom odavanja počasti novorođenoj princezi Aurori, nepozvana se pojavljuje zla vila Zlurada koja iz ljutnje i osvete na nju baca zle čini. Na svoj šesnaesti rođendan, Princeza bi se trebala ubosti vretenom u prst i umrijeti. Srećom, u blizini se nalaze i tri dobre vile, koje uspijevaju ublažiti kletvu te odvode princezu duboko u šumu gdje ona u tajnosti odrasta. Na njen šesnaesti rođendan, vile je odluče ponovno ujediniti s roditeljima, no kletva se donekle obistini te cijelo kraljevstvo utone u stoljetni san, onaj koji može prekinuti samo jedan princ i iskreni poljubac ljubavi.

Trnoružica je posljednja ekranizacija bajke u produkciji samog Walta Disneyja, a nastala je prema priči Charlesa Perraulta, jednog od najprevođenijih francuskih književnika čije su bajke (Crvenkapica, Mačak u čizmama, Pepeljuga) klasici dječje književnosti. Osim čarobne animacije te pomnog karakternog portretiranja likova, film krase prekrasne glazbene kulise, nominirane za nagrade Oscar i Grammy.

Film ima podnaslove na hrvatskom jeziku.

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Cijena ulaznice: 25 kn

Izvorni naziv: Sleeping beauty

Režija: Clyde Geronimi, Les Clark, Hamilton Luske, Wolfgang Reitherman

Scenarij: Erdman Penner, Charles Perrault, Joe Rinaldi, Winston Hibler, Bill Peet, Ted Sears, Ralph Wright, Milt Banta

Uloge (glasovi): Mary Costa, Bill Shirley, Eleanor Audley

Glazba: George Bruns

Produkcija: Walt Disney Productions, Walt Disney Animation Studios

Distribucija: Filmbankmedia / Continental film

Trajanje: 75 min

***

Biraj, miksaj, scratchaj!

POPUNJENO!!!

pokazna DJ radionica u Dječjoj kući

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica: DJ Mirilo

Termin: 17 sati

Za uzrast: 8 – 13

Gradska knjižnica Rijeka vas vodi u svijet profesionalnog puštanja glazbe s radionicom DJ-inga za malce genijalce s glazbom u ušima, uzrasta od 8 do 13 godina. Tijekom radionice polaznici/ice će se upoznati s osnovama DJ-inga. Radionica obuhvaća upoznavanje s različitim odabirima glazbe, računalnog programa Virtual DJ – umiksavanje pjesama na osnovu tempa s efektima koje je moguće dodavati glazbi te s osnovama scratch-anja i korištenjem groovepad-a (beat maker).Radionica će trajati 90 minuta.

Čujemo da ekipa planira i neko opako zezanje s hitovima tako da je ovo pravo mjesto za inspirativno subotnje predvečerje i nastavak slavlja rođendana.

Prijave za sudjelovanje su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr.

***

Alisa u zemlji čudesa

filmska projekcija

Organizator: Art-kino

Termini izvedbe: 17 sati

Za uzrast: 8+ godina

Trčeći za Bijelim Zecom, djevojčica Alisa propadne kroz zečju rupu te se nađe u čudesnoj zemlji. Tamo susreće neobične likove i doživi fantastične pustolovine. Tako će se Alisa smanjiti i rasti nakon što posluša upute ohole gusjenice. Prisustvovat će „nerođendanskoj“ zabavi u vrtu Ludog klobučara i Ožujskog zeca. Slušat će filozofske teze Češirske mačke i priče blizanaca Tweedleduma i Tweedledeeja o Moržu i Stolaru. Alisin dan završit će ludim susretom s Kraljicom Srca i njezinom vojskom od igraćih karata.

Ovaj Disneyeva animirana glazbena fantazija uspješno kombinira najzabavnije dijelove Alise u zemlji čudesa i Iza ogledala Lewisa Carrolla. Alisa je trinaesti po redu Disneyev animirani film i prvotno je trebala biti snimljena u igranoj formi. Međutim, Disney se na kraju ipak odlučio za animiranu varijantu, vjerojatno jer je ista bila pogodnija za prikaz fantastičnih priča i likova iz Carrollovih romana. Alisa na početku nije doživjela veliki uspjeh u kinima, štoviše smatrana je svojevrsnim neuspjehom i razočaranjem. Krajem 60-tih godina prošloga stoljeća, televizija joj je donijela neočekivanu popularnost, a danas se Disneyeva Alisa u Zemlji čudesa smatra najboljom ekranizacijom istoimenog djela te kultni klasik u svijetu animacije.

Film ima podnaslove na hrvatskom jeziku.

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Cijena ulaznice: 25 kn

Izvorni naziv: Alice in Wonderland

Režija: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske

Scenarij: Lewis Carroll, Winston Hibler, Ted Sears

Uloge (glasovi): Kathryn Beaumont, Ed Wynn, Richard Haydn, Sterling Holloway

Glazba: Oliver Wallace

Produkcija: Walt Disney Productions

Distribucija: Filmbank Media/Con-film

Trajanje: 75 min

***

Bajkari i bajkarice

pripovjedaonica

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Termini izvedbe: 17 sati

Za uzrast: 5-7 godina

Srebrenka Peregrin interaktivno pripovijeda niz bajki, legendi i mitova koji govore o odvažnoj, pametnoj, empatičnoj i kreativnoj djeci iz cijeloga svijeta. Junakinje i junaci našeg doba dolaze iz knjiga Bajkarice i Bajkari koje je napisala s kolegicom i prijateljicom Erikom Katačić Kožić. Kraj je predviđen za pitanja o pisanju, bajkama, pripovijedanju i svemu što sudionike zanima. Bajkarice slave različitost, toleranciju i zajedništvo te osnažuju duh svojih čitatelja i slušatelja.

Neka pustolovina započne!

Događamnje zajednički organiziraju Gradska knjižnica Rijeka i PEEK+POKE Muzej djetinjstva.

Prijave za sudjelovanje su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr.

***
Avanture male Chihiro

filmska projekcija

Organizator: Art-kino

Termini izvedbe: 19 sati

Za uzrast: 8+ godina

Na prečici prema njihovoj novoj kući na selu, desetogodišnja djevojčica Chihiro i njeni roditelji nailaze na tunel koji vodi u neobičan napušteni grad. Dok roditelji otkrivaju restoran prepun primamljive hrane, odmah se bacajući na jelo, Chihiro nastavlja istraživati. No dolaskom noći, grad postaje prepun duhova i goblina, a djevojčičini roditelji pretvaraju se u svinje, što njen put natrag čini nemogućim. Jedino što joj preostaje jest ostati u začaranom gradu i pronaći način da spasi svoje roditelje..

Hayao Miyazaki jedan je od najcjenjenijih stvaralaca animea, te mu se često pridaje atribut japanskog Walta Disneya. Za ovo je animirano ostvarenje osvojio Oscara, što je uvelike pridonijelo njegovoj popularnosti u zapadnom svijetu izvan animacijskih krugova. Sada već kultni animator zaslužan je za mnoge naslove koji se nalaze u samom vrhu svjetske animacije (Princess Mononoke, Howl’s Moving Castle,..), a koji tematiziraju ljudsku povezanost s prirodom, tehnologijom i suživotom između ljudskih težnji, mana i vrlina.

Film ima podnaslove na hrvatskom jeziku.

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Cijena ulaznice: 25 kn

Izvorni naziv: Spirited Away

Režija: Hayao Miyazaki

Scenarij: Hayao Miyazaki

Uloge (glasovi): Daveigh Chase, Jason Marsden, Suzanne Pleshette, David Ogden Stiers

Glazba: Joe Hisaishi

Produkcija: Studio Ghibli, Nippon Television Network (NTW), DENTSU Music And Entertainment

Distribucija: Filmbank Media/Con-film

Trajanje: 125 min

+ off program:

akcija upisa u knjižnicu za 25 kuna, Nintendo Wii Dance zezanje, gaming na PS5, 3D printanje privjeska Dječja kuća i naravno druženje u snack&caffe baru Baltazar u dnevnom boravku Dječje kuće…

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content