Galerija Most

Izložba Radovi u tijeku… Pozdrav iz Benčića

Epizoda: iz fotografskog arhiva pedagoške djelatnosti Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

Svojom nezaustavljivom kreativnom energijom, djeca su već ucrtala želje, forme, kaleidoskope boja, kako bi izgradili kuću i grad, po mjeri imaginacije i vedrine.

Iščekivanje novog umjetničkog kvarta koji izranja iz gradilišta anticipacija je novih mogućnosti, perspektive s pogledom na okoliš, Muzej, Dječju kuću kao nove poligone stvaranja, koji mogu potaknuti sinergiju, kako bi cjelokupno susjedstvo postalo dinamično i živo mjesto, mjesto kontinuiranog stvaranja i novi dnevni boravak grada.

Nova izložbena epizoda u galeriji Most predstavlja fotografije usmjerene na povijest ustanove i fototeku pedagoške djelatnosti Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Okupljene fotografije podsjećaju nas na edukativne programe i aktivnosti Muzeja, tada Moderne galerije, u staroj zgradi na Dolcu. Dječja likovna radionica održana na 12. međunarodnoj izložbi crteža 1991. godine samo je jedna u nizu aktivnosti koje su obilježile edukaciju i praktični rad s djecom pod vodstvom muzejskih pedagoga i suradnika.

Kreativnost i obrazovanje novih naraštaja rano su upisane u praksu Muzeja, a rezultati su često bili vidljivi i na izložbama dječjeg stvaralaštva. Nastojanja u pravcu likovnog odgoja pokrenula su i inicijativu za formiranjem zbirke dječjih crteža čiji se materijal skupljao i kroz redovite natječaje dječjih crteža. Iako ideja nije zaživjela, Muzej smješten u nekadašnju osnovnu školu na Dolcu težio je više od namjere skupljanja i čuvanja. Simbolika je prisutna, a mi smo tu da je nastavimo pozdravljati.

Izložba se može pogledati od 28. siječnja 2022.

Pripremile: Branka Benčić i Diana Zrilić

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content