Od 15. 4. do 21. 4. 2024. godine čeka vas novo izdanje Tjedna dobre dječje knjige u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka, najveće manifestacije dječje čitateljske kulture u riječkoj regiji. Svi programi su za vas besplatni, a u što i kako uskočiti proučite u ovoj masovnoooooooj najavi ili kroz pojedinačne najave u našem kalendaru (uskoro). 

Svaki Tjedan dobre dječje knjige nosi neki poseban začin pa tako i ovaj – prvi je koji se odvija nakon otvaranja nove knjižnice, okoliš će taman dobiti konture zgotovljenosti (povijesni trenutak!), a sve zajedno kao manifestacija je zrelije i ozbiljnije te dobrano udomaćeno u Dječjoj kući gdje je to već četvrto izdanje! 

Ovo je pak i prvi Tjedan dobre dječje knjige kojeg će na jedan dan prekinuti ni manje ni više nego ozbiljna tema – parlamentarnih izbora! Ok, ok, klasičnu politiku nismo stavili u program, ali zovemo na puno druženja koja će olakšati postojanje te napete dane. 

Svemu se je pridružila i vrijedna obljetnica – 150. godina od rođenja Ivane Brlić Mažuranić za koju se ne može dovoljno istaknuti što znači hrvatskoj književnosti za djecu. Upravo 18. travnja njen je rođendan pa ćemo i njega prikladno obilježiti.

Tijekom trajanja Tjedna dobre dječje knjige sve Ivane i Ivani mogu se upisati u Dječjem odjelu Stribor prema akcijskom sniženju od 50% popusta za djecu od 0 do 14 godina.

Tjedan dobre dječje knjige i ove godine kroz kreativno korištenje knjige i priče, samostalnu kreativnost djece, stvaranje konteksta za kulturu čitanja i knjiga promiče čitanje kao zabavni element svakodnevice. Za vas je samo u Dječjoj kući, koja je središnje mjesto održavanja programa, pripremljeno preko 50 događanja na kojima je sudjelovanje uz prijave za djecu (i odrasle kada je riječ o programima za odrasle) potpuno slobodno. Nešto takvo ne nalazite svaki dan. 

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu. Manifestacija se održava od 2012. godine ujedinjujući u nastojanje široku frontu društvenih aktera koji rade na kulturi čitanja djece, a od 2021. baza mu je u novootvorenoj Dječjoj kući, prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake  i sve kreativne pojedince u art-kvartu “Benčić” te domu dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka kao središnje riječke knjižnice za djecu. Konceptualno Tjedan dobre dječje knjige naslanja se na tezu da knjige i priča leže u temelju svakog stvaralaštva stoga u program uklapa na kreativne načine elemente gaminga, kazališta, produkt dizajna, STEM-a.

Vidimo se na druženjima novog Tjedna dobre dječje knjige u Dječjoj kući!

ponedjeljak 15. 4. 

Naselimo murvu

kreativna radionica za vrtićance

Vrijeme: 15. 4. u 10.00- 11.00

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Gradska knjižnica Rijeka & Nicol Nefat

Dob: 4+

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu vrtića i škola. Prijave putem poveznice.

Prvi dan Tjedna dobre dječje knjige otvoriti ćemo kreativnim ručicama i maštovitim glavicama. Murva koju smo prošle godine zasadili lijepo napreduje (dramatičnim skepticima unatoč!), narasla je, zazelenila se i sad čeka svoje stanare. 

Na kreativnoj radionici izrađivat ćemo nove stanovnike naše murve – male patuljčiće, vile, gnomove i druga bića i stvorenja koje ispadnu iz naše mašte. I neka nove bajke i priče poteku…

Izgubljeni gospodin Kovač: Morea Banićević u gostima

autorski susret

Vrijeme: 15. 4. u 11.30- 12.30

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Morea Banićević & Anita Peti- Stantić

Dob: učenici od 5. do  8.r. OŠ

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu. Prijave putem poveznice.

U fantastičnom romanu Izgubljeni gospodin Kovač mladi su ljudi radoznali, dovitljivi i hrabri, a suočavaju se s neočekivanim situacijama na svim razinama – od obiteljske povijesti do odnosa prema prirodi i sebi samima. 

Napetost u romanu prelama se kroz oči likova, dječaka Gašpara i njegova prapradjeda, pri čemu vrlo važnu ulogu igraju ženski likovi.

Morea je lokalna autorica koja marljivo radi i vrlo je rado ugošćujemo u Dječjoj kući. 

Morea Banićević rođena je i odrasla u Rijeci. Bavi se pisanjem, čitanjem, igranjem videoigara i šetanjem prirodom. Voli životinje, najviše pse. Dosada je napisala trilogiju hororaca za djecu i mlade: „Demon školske knjižnice“, „Dvojnici iz tame“ i „Tragovima Crnog Petra“. Romani su višestruko nagrađivani i rado se čitaju. „Demon školske knjižnice“ i „Dvojnici iz tame“ osvojili su nagradu „Sfera” u kategoriji najboljeg romana za djecu, a Demon je odabran i za Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja djece i mladih „Čitanjem do zvijezda”. Roman „Dvojnici iz tame“ osvojio je nagradu „Grigor Vitez Ptičica” za najbolji roman po izboru Dječjeg žirija te pohvalu nagrade „Grigor Vitez” za popularizaciju žanra fantastike među djecom i mladima.

Rođeni za čitanje

predstavljanje programa

Vrijeme: 15. 4. u 16.00 – 17.30

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Marija Radović & Anita Peti- Stantić & Maja Zrnčić

Dob: odgajatelji, stručni suradnici, pedijatri

Način prijave: Prijave putem poveznice.

Program Rođeni za čitanje nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi. Provedba programa započela je u 2021. Godini čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila na prijedlog Ministarstva kulture i medija.   U ožujku 2023. na sjednici Vlade Republike Hrvatske donesen je program Rođeni za čitanje – nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi,  koji se provodi kao mjera  Akcijskog plana 2020. Nacionalne strategije poticanja čitanja s ciljem poticanja međusektorskog povezivanja i suradnje svih institucionalnih i izvaninstitucionalnih sudionika na području poticanja čitanja. Program će kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara. 

Jedan od ciljeva programa je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja/ skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na važnost čitanja djeci, na važnosti čitanja iz užitka, općenito na važnost čitanja za razvoj djetetovih čitalačkih navika te na važnost razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu. Ministarstvo kulture i medija osigurat će 40 000 slikovnica godišnje za svu djecu koje će im pedijatri tijekom pregleda pokloniti, sukladno dobi djeteta (za šest mjeseci, godinu i pol, tri i pet godina). 

O važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti govorit će stručna suradnica programa Rođeni za čitanje prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. pedijatar, idejna začetnica programa u Hrvatskoj i dr. sc. Anita Peti-Stantić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. O provedbi nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje i nastavku konkretnih aktivnosti započetih u 

2021. Godini čitanja govoriti će Maja Zrnčić, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija. 

Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja predviđeno je da program Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju.  

O predavačima

Marija Radonić pedijatar je pulmolog, magistrirala je i djeluje s posebnim interesom u području astme i alergijskih bolesti djece. Bila je voditeljica Odjela za pedijatriju Opće bolnice u Dubrovniku. Članica je upravnog odbora više  stručnih pedijatrijskih društava, radne skupine Bolnica (Health Promoting Hospitals), te viša predavačica na Studiju sestrinstva Sveučilišta u Dubrovniku. Počasna je članica Mađarskog  pedijatrijskog društva i dobitnica je nagrade Hrvatskog liječničkog zbora Ladislav Rakovac. Značajan osobni doprinos dala je na području humanizacije bolničkog liječenja djece i poticanju organizacije udruga roditelja kronično bolesne djece. Posljednjih petnaest godina posvetila je radu s pedijatrima i obiteljima s ciljem promocije rane pismenosti pomoću ranog glasnog čitanja. Sudjelovala je u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja u Republici Hrvatskoj te je stručna suradnica Ministarstvu kulture i medija RH u provedbi programa Rođeni za čitanje – nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi. 

Anita Peti-Stantić redovita je profesorica južnoslavenskih  jezika i poredbene lingvistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tri je godine boravila u Centru za kognitivna istraživanja Sveučilišta Tufts u Americi, a u Centru za čitanje i lingvistička istraživanja surađivala je i s Maryanne Wolf. Godinama je uređivala biblioteke za djecu i mlade, a u posljednje dvije godine objavljene su joj tri knjige na temu čitanja: Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti (2019). i s Vedranom Stantić, 2021., Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularno-znanstvene tekstove, i to odmah? i Putovanje u nepoznato: Zašto se bavim znanošću i kako je do toga došlo? Obje su knjige, osim kao poziv na čitanje, napisane i kao svojevrsne čitanke popularno-znanstvenih tekstova. U slobodno se vrijeme bavi prevođenjem sa slovenskoga i engleskoga.

Mini škrabaonica specijal: Mrki Kile i čarobni fažol

kreativna radionica 

Vrijeme: 15. 4. u 17.30-18.30

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Nicol Nefat

Dob: 3 – 6

Prijave: prijave putem obrasca ovdje.

Sadimo fažol koji će izrasti do čarobnog dvorca koji lebdi u oblacima. Na ovoj specijalnoj Mini škrabici miješamo vrtlarske i likovne aktivnosti. 

Bojat ćemo dvorce, izrađivati oblake, saditi fažol i gledati kako raste svakim danom sve više i više prema oblacima.

Lik Mrkog Kileta već je dobro poznat ljubiteljima naših Tragaonica pa će vjerojatno i sada dobro odraditi svoj zadatak.

Pustolovina: Zmaj Smogograd i vitezi Blistograda

igra

Vrijeme: 15. 4. u 18.00-19.00

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Paula Mavrlja

Dob: 7+

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina. Jako lijepo za sve one koji vole poseban oblik maštanja i kreativnog igranja. 

Pssst…priča Tintilinićeva!

pričaonica 

Vrijeme: 15. 4. u 18:00 – 18:45

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Matea Aščić & Hana Vrbanić

Dob: 4 – 7

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Kakav bi to Tjedan dobre dječje knjige kada baš svaki dan ne bi bio obilježen pričom. Baš, baš svaki! A kako ujedno slavimo i 150. obljetnicu rođenja bajkovite Ivane Brlić Mažuranić one će biti posebno čarobne. Uz priču s djecom provode se aktivnosti kreativnog stvaranja. Na taj se način potiče razvoj govora i izražavanja, pamćenja, koncentracije što je izuzetna podloga za svaki drugi razvoj djeteta, a potiče se i kreativnost koja je u uskoj vezi s prethodno navedenim vještinama. Našim pričalicama ćemo ostaviti neka nas iznenade s pričom za čitanje. 

Izložba kakvu trebamo: Vizualci u slikovnicama

predstavljanje serije slikovnica Malih zvona o hrvatskim vizualnim umjetnicima i otvorenje izložbe Dominika Vukovića

Vrijeme: 15. 4. u 18,00 – 19,00

Mjesto: galerija @Dječja kuća

Izvodi: Muzej moderne i suvremene umjetnosti & Sanja Lovrenčić

Dob: učitelji razredne nastave, nastavnici likovne kulture, stručni suradnici, roditelji, djeca 12+

Prijave: Prijave putem poveznice.

Serija slikovnica o hrvatskim vizualnim umjetnicima jedinstvena je pojava na hvatskoj izdavačkoj sceni. Za to je zaslužna izdavačka kuća Mala zvona te autorica tekstova Sanja Lovrenčić i ilustrator Dominik Vuković. Do sada su izdane četiri slikovnice „Šest šetnji Slave Raškaj“ (2019.), „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“ (2020.), „Marija u gradovima“(2021.) i „U pariškom ateljeu Jurja Plančića“ (2023.), a u pripremi je i peta. Sve o njima reći će nam autorica tekstova Sanja Lovrenčić.

Program se provodi u suradnji s partnerima iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Slikovnice su namijenjene uzrastu viših razred osnovne škole i osmišljene s kako bi približile likovno stvaralaštvo mlađim uzrastima. Prvi dio izdanja je slikovnica koja na zaigran način prikazuje život ili stvaralaštvo pojedinog umjetnika. Tu se ističu ilustracije Dominika Vukovića koje izvrsno nadopunjuju tekst Sanje Lovrenčić dok su jasno povezane i s umjetnikom čiji život prikazuju. Tako u slikovnici Marija u gradovima nalazimo tamne, skoro crno bijele, a zapravo u sepia tonu ilustracije koje nas podsjećaju na crnu komoru za razvijanje fotografija, dok u slikovnici Muha u ateljeu Ivana Kožarića nalazimo svijetle i razigrane boje, puno linija i geometrijskih oblika koje jasno možemo povezati s Kožarićevom skulpturom. U drugom dijelu slikovnice nalazi se biografija umjetnika pisana jednostavnijim jezikom te reprodukcije radova.

Sanja Lovrenčić počela se baviti književnošću objavljujući u časopisima poeziju i prijevode poezije s francuskog i engleskog jezika. Prvu samostalnu zbirku pjesama, Insula dulcamara, objavila je 1987. Otad je objavila još osam pjesničkih zbirki; poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski, slovenski, švedski, rumunjski, danski i francuski jezik. Za knjigu Rijeka sigurno voli poplavu dobila je nagradu “Kiklop” 2007. Za rukopis Pišem ti iz daleke zemlje dobila je 2021. nagradu za pjesme u prozi “Tea Benčić Rimay”. Dio njezinog stvaralaštva posvećen je djeci; napisala je desetak tekstova za slikovnice, objavila nekoliko zbirki priča i dvije knjige igrokaza; za taj dio svojeg rada dvaput je dobila nagradu „Grigor Vitez“, kao i nagradu “Ovca u kutiji”. Bavi se i prevođenjem književnih tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika; za prijevod zbirke kratkih priča Kuća duhova Virginije Woolf dobila nagradu “Kiklop” 2012. Godine 2005. pokrenula je program za poticanje čitanja Uberi priču! koji se otad kontinuirano izvodi u nekoliko hrvatskih gradova. Osnivačica je, glavna urednica i suvlasnica naklade Mala zvona. Od 2014. bavi se i izradom umjetničkih predmeta od keramike.

Dominik Vuković rođen 1990. godine u Zagrebu, gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. 2009. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti gdje se opredjeljuje za smjer grafike. Na trećoj godini studija dolazi u klasu Svjetlana Junakovića gdje se upoznaje sa primijenjenom grafikom i ilustracijom. Tada otkriva novu primjenu likovnosti i počinje koristiti ilustraciju u službi pričanja priče. Završava akademiju u Junakovićevoj klasi 2015. godine. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama i radionicama. Izlaže na nekoliko grupnih izložbi i šest samostalnih. Nakon diplome djeluje u kolektivu Space Shuttle sa Klarom Rusan i Martinom Hrastičem. Zatim surađuje sa kolektivom Pimp my Pump u ateljeu ulične umjetnosti Lapo-Lapo i upoznaje se izradom murala te realizira nekoliko samostalnih radova u toj formi. Tijekom zadnjih pet godina ilustrirao je više knjiga i slikovnica za različite nakladnike; za nakladu Mala zvona, u suradnji sa Sanjom Lovrenčić, od 2019. godine radi na seriji slikovnica posvećenih hrvatskim likovnim umjetnicima (Šest šetnji Slave Raškaj, Muha u ateljeu Ivana Kožarića). Živi i radi kao samostalni ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu.

Mrletove priče o niŠČemu

predstavljanje slikovnice s Mrletom u gostima  

Vrijeme: 15. 4. u 19.00 – 20.00

Mjesto: Dječji odjel Stribor @ Dječja kuća

Izvodi: Damir Martinović Mrle

Dob: 4+ i roditelj

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

“Mrletove priče o niŠČemu” nova je zbirka priča za djecu Damira Martinovića Mrleta! ŠČo? ŠČa? Kaaaj? NiŠČa.. Ili ipak… ŠČek, ŠČek. Nije ništa nego osam priča o niŠČemu! Mrle ih je smislio, složio, spojio. Zapisao, zapakirao, zamaskirao. Odabrao, obložio, obojio. Za male da gledaju, slušaju, zamišljaju… muhačka, gliste, lastavice i zmaja ŠČak. Za veće da malima čitaju i svi se zajedno zavrte, zaplešu, zapletu… u Mrletovom veselom svijetu. ŠČ! Zbirku priča je ilustrirao Misch, a likovno oblikovao Vrana. Mrle je gost kakvog trebamo da nam razbije ponedjeljak do kraja. 🙂 ŠČ!  

utorak 16. 4. 

Kako poticati rani razvoj beba kroz slikovnice?

BABYSTEPS edukativno druženje 

Vrijeme: 16. 4. u 10:30 – 11.30 sati

Lokacija: Šuma Striborova @ Dječja kuća 

Izvodi: BABYSTEPS Rijeka – Corina Kržić, mag.rehab.educ. i Marija Samaržija, bacc.physioth.

Dob: 0-2 + roditelj

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Radionica Kako poticati rani razvoj beba kroz slikovnice namijenjena je trudnicama te roditeljima beba i djece koji žele maksimalno potaknuti rani razvoj svog djeteta te kroz slikovnice od početka poticati razvoj motorike i senzorike. Dok se bebe i djeca druže u interaktivnoj okolini Šume Striborove, roditelji će čuti kako teče pravilan razvoj u prvoj godini bebina života, kako prevenirati odstupanja te na koji način koristiti slikovnice da podrže rani razvoj.

BABYSTEPS Rijeka glavno je mjesto u Rijeci za sve buduće roditelje, trudnice, mame, tate, bebe i djecu. BABYSTEPS Rijeka svojim programima poticanja ranog razvoja educira roditelje o babyhandlingu, razvojnim vježbicama i poticajnim aktivnostima te održava senzo-motoričke radionice za bebe i djecu 0-3 godine.

Voditeljice radionice su Corina Kržić, magistar edukacijske rehabilitacije i vlasnica BABYSTEPS franšize u Rijeci, stručni suradnik rehabilitator u dječjem vrtiću te Marija Samaržija, fizioterapeut, voditelj BABYSTEPS programa u Rijeci.

Ekipa u gostima: Vuk na mjesecu

autorski susret i kreativna radionica za vrtićarce

Vrijeme: 16. 4. u 11.00- 12.00

Lokacija: Dječji odjel Stribor @ Dječja kuća 

Izvodi: Saša Dodik & Branka Hollingsworth Nara

Dob: 4+

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu. Prijave putem poveznice.

To je priča o Vuku Vidu koji pokušava saznati od svojih bliskih Vukova iz čopora kako otići na Mjesec. Uz par malih savjeta i malo mašte i hrabrosti Vuk Vid uspijeva doći na Mjesec.

Nakon ćakule sa Sašom, zaposliti ćemo ruke sa ilustratoricom Brankom. 

Saša Dodik redatelj je dva kratka filma od doga za jedan i scenarist, redatelj i jedne kazališne predstave na otvorenom i od nedavno pisac za sada jedne slikovnice. Glumac u nekoliko serija, filmova i kazališnih predstava. Trenutno radi i kao snimatelj.

Branka Nara crta slikovnice, stripove i knjige za djecu preko 20 godina i još joj nije dosadilo. Misli da je to najljepši posao na svijetu, uz pisanje priča što također voli raditi. Kad ne crta, šeta s psom, mazi mačke i čita knjige, ili se druži s prijateljima. Voli voziti auto, jesti tamnu čokoladu, a najdraže boje su joj modra, tirkizna, zelena i žuta. Ne voli komarce i pospremanje. Nekad pjeva na mačjem jeziku.

Slikovnice koje je nacrtala žive u skoro svim knjižnicama i sve su joj drage.

Čitata uz Yelo i Jelenu Miholjević

predstavljanje mobilne platforme

Vrijeme: 16. 4. u 12.00- 12.45

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Jelena Remetin & Maja Kelić & Jelena Miholjević 

Dob: učenici 4.r.OŠ

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu. Prijave putem poveznice.

Na predstavljanju Čitate, učenici će se upoznati s aplikacijom te njenom primjenom na mobilnim uređajima te saznati kako im ona može pomoću u čitanju i razumijevanju pročitanog. „Švrljanje“ po aplikaciji odradit će autorica aplikacije Jelena Remetin iz umjetničke organizacije Yelo i logopedica Maja Kelić suradnica na projektu.  Glumica Jelena Miholjević dobila je zadatak da pokaže sve tajne pravilnog izgovaranja i interpretativnog čitanja. 

O projektu

ČITATA je edukativno-interaktivni program primjenjiv na mobilne uređaje koji sadrži širok izbor zvučno oblikovanih književnih sadržaja za dob osnovne škole. Korisnicima nakon registracije, program prikazuje knjige prilagođene njihovoj dobi. Unutar svakog audio-vizualnog poglavlja oni mogu sami mijenjati boje pozadine, teksta, fontove, prored, veličinu slova, poravnavanje, izbor boja zaslona, upoznati se s nepoznatim riječima i pojmovima čija značenja objašnjava narator. Također platforma nudi i mogućnost odabira dnevnog vremena za čitanje uz postavljeni alarm. Kod korisnika program djeluje na više razina. Osim audio slušanja, čitanja i izgovaranja koje se odnose na vježbe slušne percepcije i pamćenja, ona djeluje i kao vježbe za razvoj vizualne percepcije i vizualnog pamćenja, vježbe vizuomotorne koordinacije i mogućnosti slijeda, vježbe logičkog zaključivanja, slijeda i šifriranja, vježbe fonematskog sluha, vježbe fonološke svjesnosti, vježbe sekvencioniranja materijala, vježbe imenovanja i jezika, podiže djeci samopouzdanje, poboljšava vještine samoizražavanja, itd, ali i pruža upoznavanje s književnim sadržajem, približava kulturu književnost, izričaj na interaktivan i zabavan način. 

Projekt “ČITATA” je financiran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske,  Zaklade Hrvatska za djecu 

Program je dobio pozitivno mišljenje od Agencije za odgoj i obrazovanje.

Čitata u gostima 

predstavljanje interaktivno – mobilne platforme prilagođene djeci s teškoćama u čitanju i razumijevanju

Vrijeme: 16. 4. u 17.00- 18.00

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Jelena Remetin & Maja Kelić 

Sudionici: nastavnici, stručni suradnici, roditelji

Način prijave: Prijave putem poveznice.

ČITATA je edukativno-interaktivni program primjenjiv na mobilne uređaje koji sadrži širok izbor zvučno oblikovanih književnih sadržaja za dob osnovne škole. Korisnicima nakon registracije, program prikazuje knjige prilagođene njihovoj dobi. Unutar svakog audio-vizualnog poglavlja oni mogu sami mijenjati boje pozadine, teksta, fontove, prored, veličinu slova, poravnavanje, izbor boja zaslona, upoznati se s nepoznatim riječima i pojmovima čija značenja objašnjava narator. Najkorisnija opcija je Čitaj kao Čitata pomoću koje mogu vježbati izgovor problematičnih riječi, rastavljati na slogove te ga usavršavati po potrebi. Također platforma nudi i mogućnost odabira dnevnog vremena za čitanje uz postavljeni alarm. Kod korisnika program djeluje na više razina.

Osim audio slušanja, čitanja i izgovaranja koje se odnose na vježbe slušne percepcije i pamćenja, ona djeluje i kao vježbe za razvoj vizualne percepcije i vizualnog pamćenja, vježbe vizuomotorne koordinacije i mogućnosti slijeda, vježbe logičkog zaključivanja, slijeda i šifriranja, vježbe fonematskog sluha, vježbe fonološke svjesnosti, vježbe sekvencioniranja materijala, vježbe imenovanja i jezika, podiže djeci samopouzdanje, poboljšava vještine samoizražavanja, itd, ali i pruža upoznavanje s književnim sadržajem, približava kulturu, književnost, izričaj na interaktivan i zabavan način. 

Svim zainteresiranima Čitatu će predstaviti Jelena Remetin ispred umjetničke organizacije Yelo i suradnica na projektu logopedica Maja Kelić. Posebni naglasak će biti na upoznavanju o teškoćama u čitanju i razumijevanju kod djece dobi osnovne škole te kako ih prebroditi.

Projekt “ČITATA” je financiran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske zahvaljujući programu koji omogućuje pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj.

Program je financiran od Zaklade Hrvatska za djecu  Program je dobio pozitivno mišljenje od Agencije za odgoj i obrazovanje. Projekt “ČITATA“ je ostvarilo suradnju sa Sveučilištem u Rijeci radom s djelatnicima odsjeka za logopediju. Program  “ČITATA“ je ostvarilo suradnju s Pravobraniteljstvom za djecu RH u cilju provedbe edukativnih radionica i promotivnih alata.

Pia Mia

logopedska predstava za male i malo veće

Vrijeme: 16. 4. u 17:00

Mjesto: Dječja kuća

Autorski tim: Marija Antić, Ana Katulić

Igra: Ana Katulić

Songovi „Želim vidjeti žirafu kako spava“ i „Lav“

Glazba: Aleksandar Kačurov

Stihovi: Marija Antić, Ana Katulić

Gitara: Miroslav Radović

Oblikovanje svjetla: Marko Robić

Produkcija: Plartforma i Štoos teatar

Dob: 3 – 6 g.

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Jedna posebna predstavica! 

Pia Mia zna sve o životinjama! I sve o čemu sanja je da stavi šešir, navuče čizme, uzme dalekozor i pravac safari! Ali da bi joj se snovi pretočili u stvarnost, e za to

će Pia Mia trebati malo jače uprijeti: prvo, morat će naučiti pravilno govoriti ( jer „ dikcija pravilna i izgovor čist dobro dođu čak i kad si avanturist!“). 

Drugo, morat će postati malo hrabrija, malo više vjerovati u sebe. Srećom, Pia Mia ima čudesne pomagače, prijatelje koji će joj pomoći baš u onome što ona ne zna ili misli da ne može.

Predstava se odvija kao dio promocije projekta Čitata.

Čiri biri bajka

bajkovita društvena igra

Vrijeme: 16. 4. u 17:00

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Gradska knjižnica Rijeka & Marijana Rebac Dešić

Dob: 7 – 10

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Pozor, pozor! Tražimo 6 likova iz bajke!

Kakvih? Ne znamo, moraju se stvoriti.

A iz koje bajke, pitaš? Pa ni to ne znamo!

Treba nam tvoja pomoć! Dođi stvoriti s nama posebnu bajku uz pomoć čarobne društvene igre Čiri-biri-bajka! Uživi se u svoju ulogu lika iz bajke i kreni s nama u uzbudljivu pustolovinu na kojoj te čekaju razni neobični događaji i zadaci. Zajedno ćemo savladati sve izazove i stići do cilja na kojem se nalazi vrijedna pouka.

Čiča-miča…. Hej, čekaj, pa tek počinje ova priča!

MMSU Lab: Umjetničko zujanje

kreativna radionica

Vrijeme: 16. 4. u 17.30-19

Mjesto: galerija@Dječja kuća

Izvodi: MMSU & Ivana Golob Mihić

Dob: 8 – 12 godina

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Slikovnica „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“ biti će nam inspiracija za ovu radionicu. U ovoj slikovnici jedna mala muha vodi nas kroz prostor i radove slavnog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića. Ona leti i proučava motive i materijale koje vidi oko sebe, i kroz njezine oči mi dobivamo sliku umjetnikovog stvaralaštva. Nakon slikovnice, slijedi nam i praktični rad! Kako bi Kožarić napravio muhu? Koristeći samo žicu i inspirirani Kožarićevim radom, pokušati ćemo napraviti svatko svoju muhu! Dođite i zujite s nama o umjetnosti! 

Radionica se odvija uz izložbu ilustracija Dominika Vukovića za slikovnice o hrvatskim vizualnim umjetnicima izdavačke kuće Mala zvona.

Pustolovina: Zmaj Smogogrd i vitezi Blistograda

igra

Vrijeme: 16. 4. u 18.00-19.00

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Paula Mavrlja

Dob: 7+

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina.

Knjiškoljupki buketići

kreativna radionica

Vrijeme: 16. 4. u 18.00-20.00

Mjesto: Baltazar @ Dječja kuća

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Dob: 4+ 

Prijave: sudjelovanje je slobodno

Za sve knjigoljupce koji vole šnjofkati knjige, prava poslastica- izrađivat ćemo cvjetiće čiji plodovi će biti male knjižice. A tko zna možda knjiški cvjetići priviku i pokojeg knjiškog moljca. 

Radionica je namijenjena za sve one male kreativne prstiće koje vole izrađivati a na putu su da postanu ljubitelji svijeta dječjih knjiga.

Striborova škrabaonica: KnjigoTrrrG

radionica 

Vrijeme: 16. 4. u 18.00 – 19.00

Mjesto: Kontejner @ Dječja kuća

Izvodi: Nicol Nefat

Dob: 7 – 10

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Naše Škrabaonice uvijek su posebne tijekom Tjedna dobre dječje knjige. 

Izrađujemo svoj dnevnik od korica do crteža. 

Naučit ćemo kako se izrađuju korice dnevnika i uvezuju papiri a potom ih oslikati, oblijepiti i ukrasiti koristeći se različitim tehnikama.

Pssst…priča Tintilinićeva!

pričaonica 

Vrijeme: 16. 4. u 18:00 – 18:45

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Matea Aščić & Hana Vrbanić

Dob: 4 – 7

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Kakav bi to Tjedan dobre dječje knjige kada baš svaki dan ne bi bio obilježen pričom. A kako ujedno slavimo i 150. obljetnicu rođenja bajkovite Ivane Brlić Mažuranić one će biti posebno čarobne. Uz priču s djecom provode se aktivnosti kreativnog stvaranja. 

Na taj se način potiče razvoj govora i izražavanja, pamćenja, koncentracije što je izuzetna podloga za svaki drugi razvoj djeteta, a potiče se i kreativnost koja je u uskoj vezi s prethodno navedenim vještinama.

Druženje uz zezanje i znanje: Joooj…. kako se zove ona bajka?!

obiteljski kviz

Vrijeme: 16. 4. u 18:30

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Marija Rađa

Dob: 8 – 88

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Mnogi od nas vole i znaju za format pub kvizova koji su zabavan način provođenja slobodnog vremena. E, mi smo mali za pubove, ali u Dječjoj kući imamo “Baltazar” u kojem se pije dobar kakao, kokteli i sok pa ćemo se tu zabavljati uz zabavan obiteljski kviz.

Tema će nam ovoga puta biti u skladu s Tjednom dobre dječje knjige – svijet bajki! A sve vrlo ležerno i edukativno! 

Timovi mogu imati do 8 članova (i 2, i 3, i 5, sve je ok…:) što znači da možete sudjelovati sami sa svojom obitelji, veliki, mali, udruženi s drugima ili kako vam već paše. Najboljem timu naravno stići će i neka nagradica. 

U svemu nećemo biti preozbiljni ni prestrogi, cilj je samo da se u u utorak 16. 4. navečer prije izbora dobro zajedno zabavimo. Trebat će nam. 

četvrtak 18. 4. 

Pekinezer Princ u službi njezina Veličanstva 

autorski susret s Krunoslavom Mikulan

Vrijeme: 18. 4. u 10.00-10.45

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Krunoslav Mikulan & njuškica

Dob: učenici 3. i 4. r.OŠ

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu. Prijave putem poveznice.

Iz pera Krunoslava Mikulana, autora popularnih dječjih romana „Zmaj ispod Staroga grada“ i „Škola u opasnosti“, stižu nove uzbudljive pustolovine, ovaj put iz perspektive – jednog psa! Pekinezer Princ glavni je lik istoimenoga romana i tajni agent službe MI7 čije će vas dogodovštine držati u napetosti do posljednje stranice romana.

Naime, britanska kraljica Princu je dala zadatak da pronađe agenta Kinga koji je nestao „u dalekoj i tajanstvenoj zemlji Hrvatskoj“. Princ još nije završio svoje školovanje u tajnoj službi MI7, ali je jedini koji razumije hrvatski jezik jer mu je majka Hrvatica. Opremljen ogrlicom s minijaturnom špijunskom opremom, dolazi u obitelj koju čine sanjiva Sanja i njena mama Manuela, te se pretvara da je normalan psić. U potrazi za nestalim agentom Kingom u pomoć mu priskaču susjedova maca Srećica koja je također tajna agentica, ali iz Francuske, i miš Štefek kojeg je maca obučila da joj bude pomoćnik. Prinčevu tajnu otkrije i Sanja, a potrazi se priključuje i susjed Krešo, Sanjin prijatelj iz škole, koji i sam skriva neobičnu tajnu. Prinčeva ekipa otkriva da su Kinga oteli zli bauci (koji izgledaju poput crnih medvjeda, ali hodaju na dvije noge) te ga nakon mnogo peripetija uspiju pronaći. No, to je tek početak njihovih pustolovina…

Na susretu sudjeluje autor i Princ glavom i bradom ili bolje reći njuškom

Krunoslav Mikulan rođen je 24. veljače 1967. godine u Čakovcu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je engleski i njemački jezik te magistrirao i doktorirao englesku književnost. Najprije je radio kao nastavnik u srednjoj školi, a zatim se zapošljava na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu (danas Odsjek u Čakovcu Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu) gdje predaje jezične i književne kolegije na engleskom jeziku. 

Objavio je dva romana za djecu (Zmaj ispod Staroga grada i Škola u opasnosti), jedan roman za odrasle (Oklada u Titanicu) a priče, humoreske, putopise i pjesme objavljivao je u časopisu AKO te Hrvatskom kajkavskom kolendaru. Glavni je urednik znanstvenoga časopisa „Hrvatski sjever“ te novoga književnog časopisa „Riječ više!“. Za roman „Zmaj ispod Staroga grada“ dobio je nagradu Artefakt (književna nagrada za najbolja literarna dostignuća u hrvatskoj spekulativnoj fikciji) i nagradu Mali princ (regionalna nagrada za dječju knjigu za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije).

Petrin Pin

autorski susret s Mladenom Kopjarom

Vrijeme: 18. 4. u 11.30- 12.15

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Mladen Kopjar

Dob: učenici 6. i 7. r.OŠ

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu. Prijave putem poveznice.

Petrin PIN zbirka je priča i pripovijetki za tinejdžere, generaciju koja je odrasla s digitalnom tehnologijom, a katkad i posve zarasla u nju. U naslovnoj je priči PIN šifra koju mora odgonetnuti dječak Jan ne bi li osvojio srce vršnjakinje Petre, suzdržane amaterske fotografkinje. I u drugim Kopjarovim pričama, gusto protkanim humorom, ljubav se često pojavljuje kao okosnica fabule. Pritom kraj ne mora uvijek biti sretan, već je ovisan o hormonalnim plimnim strujama mladih junaka. Njihovi životi uronjeni su u društvene mreže i isprepleteni komunikacijskim aplikacijama, no osjećaji im, dakako, nisu nimalo virtualni. I premda su mladalačke euforije i razočaranja prebačeni na zaslone mobitela, oni istinski ispiti zrelosti i dalje se mogu položiti samo plesanjem bečkog valcera uz kloparanje čeličnih željezničkih kotača.

Mladen Kopjar rođen je 1975. u Zagrebu, gdje je završio studije prava i bibliotekarstva. Radio je u objema strukama i pisao za dnevne novine, a danas je samostalni umjetnik. Objavljuje dramske i prozne tekstove za djecu i odrasle te prevodi s engleskoga jezika. Na Hrvatskom radiju emitiran mu je niz drama i priča. Piše i za televiziju. Prema bajci Izvor Škola lutkarstva Sarajevo i Sarajevski ratni teatar izveli su istoimenu predstavu. Kratku prozu i poeziju objavljivao je u listovima: Brickzine, Fantom slobode, Književnost i dijete, Modra lasta, Plima, Prvi izbor, Radost, Republika, Riječ više!, Smib, Svjetlo, Ubiq, Vijenac i Zarez. Više priča uvršteno mu je u čitanke za osnovnu školu. Uz pet knjiga za odrasle čitatelje, napisao je i dvanaest knjiga za djecu i mlade: Trenutak s Tanjom (2004.), Čokoladne godine (2006.), Šifra kineske kornjače (2008.), Žganci od vanilije (2009.), Ljubav, padobranci i izvanzemaljci (2009., Nagrada „Ivana Brlić-Mažuranić” za pripovijetke i kratke priče), Autobus za Mjesec (2009.), Zvjezdanin prah (2012.), Poštanski Marko (2014.), Suze za pingvine (2014.), Sjena brončanog štakora (2018.), Moj tata Indijanac (2020.) i Djed Mlaz (2021.). Za najmlađe čitatelje napisao je slikovnice Dinosaur Cvjetko (2010.) i Plamenko u lovu na mamuta (2011.). Živi i radi u Varaždinu.

Putovanje u mjestu

autorski susret s Nadom Mihaljević

Vrijeme: 18. 4. u 10.00- 10.45

Lokacija: Gradska knjižnica Rijeka  

Izvodi: Nada Mihaljević

Dob: učenici 6. i 7.r. OŠ

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu. Prijave putem poveznice.

„U najnovijoj knjizi Nade Mihaljević Putovanje u mjestu, Luka i Lana likovi su koji se razlikuju od većine svojih vršnjaka. Autoricu je privukla tema o sudbini djece rastavljenih roditelja. Iako su danas rastave braka sve učestalije pojave u društvu, djeca svejedno teško proživljavaju promjene koje slijede nakon rastave i osjećaju se različitima od drugih. U likovima Lane i Luke autorica je ponovno izgradila zanimljive, jedinstvene i snažne ličnosti. Oni, kao i ostali likovi ove knjige, dugo su vremena stajali u mjestu. Nisu bili zadovoljni sami sobom i svojim položajem u obitelji, školi… Trebalo je učiniti prvi, makar i malen, korak. I do kraja knjige svi će učiniti taj prvi korak koji će omogućiti micanje s mjesta, odnosno mijenjanje svoje pozicije u životu, u obitelji, među prijateljima. Knjiga nam poručuje da su koraci koji će nas pomaknuti s mjesta: pomaganje u nevolji, darežljivost, blagonaklonost, prijaznost, spremnost za sudjelovanje u tuđim osjećajima, iskazivanje zahvalnosti za male stvari, podizanje praga tolerancije za tuđe postupke…

Svi mladi koji imaju teškoća u stvaranju prijateljstva najviše vremena troše na usamljeničke aktivnosti i trebaju nečiju pomoć. Luka se tako predao šahu, ali druženje s Lanom i staricom Magdom bila je ustvari neophodna pomoć Luki. Oslobodio se straha od odbačenosti, otvorio stranicu na Fejsu i na taj način pripustio donedavne površne znance da mu se malo više približe te, možda i najvažnije, prihvatio očevu novu obitelj. Prihvativši tako svojega mlađeg polubrata, Luka je donio značajnu odluku: „Nikad neću dozvoliti da se osjeća osamljeno i izgubljeno; ja sam njegov veliki brat i na mene će uvijek moći računati.“

I Lana će popraviti svoj odnos s ocem, od kojega se bila prilično udaljila. Nju pak jako muče moralne dvojbe vezane uz jedinu joj prijateljicu. U trenutku kad napravi ono što smatra da je trebala davno prije učiniti za svoju prijateljicu – nastupa olakšanje, ali i zaključak u kojemu se osjeća mudrost stare Magde: „I jedan korak bolji je od stajanja u mjestu.“

O autorici

Nada Mihaljević rođena je 1968. sa Suncem u lavu i Mjesecom u blizancima, u trenutku dok se rak uspinjao na istočnom horizontu. S veseljem su je dočekale dvije sestre i brat, svi troje već tinejdžeri. Zahvaljujući toj sretnoj razlici u godinama odrastala je okružena obiljem informacija koje nisu bile tako samorazumljivo dostupne većini njezinih vršnjaka, a darovi u svim prigodama uključivali su slikovnice i knjige za djecu. Zbog toga je vrlo rano naučila čitati i odmah se beskrajno zaljubila u knjige. Ta očaranost knjigama traje sve do danas, već punih pola stoljeća, i još uvijek je, prije svega, gorljiva čitateljica.

Zasluge za to što se okušala i u pisanju pripisuje suprugu Nikici (neumoljivom književnom kritičaru) i sinu Miroslavu (izravnoj inspiraciji u romanima za djecu). Dosad je objavila osam romana za djecu i mlade. Dvostruka je dobitnica Nagrade „Grigor Vitez”, za romane Anđeo plišanih igračaka (2013.) i Putovanje u mjestu (2019.). Piše i kratke priče, igrokaze, radioigre i priče za djecu. Okušala se i u scenskom pripovijedanju. Radi u knjižnici. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Gdje je Beata? 

autorski susret s Jasminkom Tihi – Stepanić

Vrijeme: 18. 4. u 11.30- 12.15

Lokacija: Gradska knjižnica Rijeka  

Izvodi: Jasminka Tihi- Stepanić

Dob: učenici 7. i 8.r. OŠ

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu. Prijave putem poveznice.

Knjiga Gdje je Beata? šesti je po redu roman Jasminke Tihi-Stepanić, književnice koja se u relativno kratkome vremenu vinula među vrhove hrvatske proze za djecu i mlade te kandidatkinje za Časnu listu IBBY-ja za 2020. godinu. Djelo se temelji na napetoj i višeslojnoj kriminalističkoj fabuli koja zapravo nadrasta karakteristike jednoga žanra. Može se istodobno nazvati psihološkim i socijalnim romanom, a također i ljubavnim. Ova osobitost jedna je od najvažnijih u autoričinu stilu jer takvu strukturu nije jednostavno izvesti, a da bude posve uvjerljiva, logična i zaokružena na svim razinama. Upravo je to uspjela Jasminka Tihi-Stepanić.

Jasminka Tihi-Stepanić rođena je 1958. u Velikoj Gorici. Radi kao učiteljica hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Priče je objavljivala u časopisima Modra lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete kao i na Hrvatskom radiju, u emisiji Priča za velike i male i u TV-seriji HRT-a Pssst…Priča!. Napisala je brojne slikovnice: Priča o ribaru i zlatnoj ribici, Kako su nastali morski oblutci, Šišmiš i mala balerina, Plavi dan, Kako je mala hobotnica pronašla morsku harfu. Njezin roman prvijenac „Imaš fejs?“ dobio je Nagradu „Mato Lovrak” za najbolji roman za mlade objavljen u 2011., a istoimena radioigra nagrađena je posebnom nagradom na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi, koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu IBBY. Objavila je roman „Bacit ću ti kompjutor kroz prozor“ (2013.) i zbirku priča „Baš kao Harry Potter“ (2014.) Slijedi roman „Moja neprijateljica Ana“, za koji je 2016. dobila Nagradu „Anto Gardaš”. Sljedeće godine po romanu je na HR-u snimljena istoimena radioigra. Roman „Dom iza žice“ objavila je 2017., a 2018. predstavljao je RH na međunarodnom natjecanju „Mali princ”. Roman „Ljeto na jezeru Čiču“ izišao je 2018. i za njega je autorica dobila nagrade „Grigor Vitez” za najbolji roman za mlade u 2018. i „Mato Lovrak” za najbolji roman za mlade u 2018. te međunarodnu nagradu „Mali princ”. Taj roman uvrstio ju je na Časnu listu IBBY-ja za 2020. godinu i ušao je u uži izbor od šest najboljih romana s te liste. Roman „Gdje je Beata?“ objavljen je 2020. godine, a „Rukavica za Matildu“, koja govori o aktualnim društvenim situacijama i izazovima izašla je iz tiska 2021. godine.

Ono što trebamo: Empatija slušanje srcem

predavanje i radionica

Vrijeme: 18. 4. u 13.00- 14.00

Lokacija: Kontejner @ Dječja kuća 

Izvodi: Emica Calogjera Rogić 

Sudionici: učitelji razredne nastave, nastavnici, stručni suradnici

Način prijave: Prijave putem poveznice.

Ako nam u današnjem svijetu treba nečega više nego prije, onda je to empatija. Bez empatije nema razumijevanja. Empatija može učiniti veliku razliku u našim životima i svijetu oko nas. Pomaže nam da vidimo, osjećamo i doživljavamo svijet s drugih gledišta.

Emocionalna dobrobit djece jednako je važna kao i njihovo tjelesno zdravlje. Razvoj empatije i emocionalne inteligencije omogućuje djeci i mladima da razviju otpornost kako bi se bolje nosili sa životnim usponima i padovima, te razumjeli i doživjeli emocije, osjećaje i gledišta drugih ljudi.

U samo šest jednostavnih koraka učenike možemo naučiti što je empatija i kako empatijom mogu promijeniti svoje živote i svijet oko sebe nabolje. Na primjerima iz svakodnevnog života s kojima se učenici mogu povezati i iz kojih mogu učiti, te na primjerima priča koje potiču empatiju, s učenicima možemo vježbati i razvijati empatiju kroz aktivnosti za poboljšanje razumijevanja empatije.

KOMPETENCIJE KOJE ĆE NASTAVNICI STEĆI:

• upoznati se s metodama i vježbama za razvoj empatije na književnim tekstovima

• vrednovati aktivnosti za poboljšanje razumijevanja empatije

• kreirati rječnik emocija i osjećaja

Predavačica i voditeljica radionice je mr. sc. Emica Calogjera Rogić.

O predavačici i voditeljici radionice

Emica Calogjera Rogić glavna je urednica u Nakladi Ljevak. Diplomirala je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu te magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Radila je 10 godina kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, 3 godine kao sveučilišna lektorica na Sveučilištu Sorbonne u Parizu i 15 godina na poziciji izvršne urednice za hrvatski jezik, strane jezike, rječnike, časopise i dječju knjigu. Sudjelovala je u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja. Upravo se obrazuje za certificiranog voditelja radionica za biblio/poetsku terapiju pri IFBPT.

Putujmo zajedno malom drvenom barkom

pričaonica

Vrijeme: 18. 4. u 17.00- 17.45

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Udruga Portić & Marina Bjelobaba

Dob: 4 – 7

Prijava: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Pričaonicu/radionicu, “Putujmo zajedno malom drvenom barkom”, održat će Marina Bjelobaba, odgojiteljica predškolske djece, dugogodišnja članica i aktivna volonterka udruge Portić, a ujedno i autorica slikovnice „Mala barka iz Portića“. Pričaonica/radionica sastojat će se od čitanja priče, razgovora s autoricom te za kraj, kreativnom radionicom na temu iz slikovnice.

Namijenjena je predškolcima s roditeljima i školarcima. Priča je to za velike i male, o jednoj drvenoj barci koja je pobijedila neveru i postala poznata u cijelome svijetu. Podsjetnik je na to da je sve što trebamo već u nama. Iz slikovnice: „Ti si sve što poželiš, baš sve, baš sve si, znaj!“, poručuje nam autorica.

Zvjerinjak: prema motivima iz priče Ivane Brlić Mažuranić “Menažerija” 

ilustratorska radionica s Vendi Vernić

Vrijeme: 18. 4. u 17.30 – 18.30

Mjesto: Dječji odjel Stribor @ Dječja kuća

Izvodi: Vendi Vernić

Dob: 8+

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Ilustratorska radionica sa sjajnom ilustratoricom Vendi Vernić inspirirana manje poznatom pričom Ivane Brlić Mažuranć koju je napisala kao mlada mama. Priča je prvi puta izašla u zbirci pjesama i pripovijedaka Škola i praznici objavljenoj 1905. godine.

Likovi djevojčica i dječaka u pripovijetkama iz te zbirke nose imena Ivanine djece, nećaka i njihovih prijatelja, koji u to doba imaju između 6 i 12 godina. I u ovoj priči pojavljuje se razumna Nada (najstarija Ivanina kći, rođena 1893.), vesela Zora (srednja Ivanina kći, rođena 1897.), maštoviti Veljko i žustri Zlatko i Ljerka (prijatelji malih Brlića). Zgoda koju autorica pripovijeda zbila se, vrlo vjerojatno, tijekom ljetnih praznika u Brlićevcu. Početkom 20. stoljeća, prije 120 godina, Ivana je s obitelji – s mužem i četvero djece – živjela u Slavonskom Brodu koji se tada zvao Brod na Savi, u lijepoj građanskoj kući na središnjem gradskom trgu. 

Bilo je to u vrijeme prije nego što su postojali zoološki vrtovi: najstariji zoološki vrt u Hrvatskoj, onaj u Zagrebu, osnovan je tek 1925. godine. No prije toga djeca i odrasli ponekad su imali prilike uživo vidjeti velike i neobične životinje na putujućim izložbama, nerijetko u sklopu cirkusa. Kad bi putujući cirkus došao u neko mjesto, osim večernjih predstava u kojima su tada nastupale divlje životinje, posjetitelji (koje u svojoj priči Ivana naziva „općinstvo”) mogli su pogledati životinje tijekom dana na izložbi – menažeriji. Mali Brlići i njihovi prijatelji tako su jednoga ljeta, kada je putujući cirkus pristigao u njihovo mjesto, posjetili menažeriju i prvi puta vidjela lava, tigra i majmuna. Priča o njihovoj ideji da organiziraju svoju izložbu divljih životinja tako što će maskirati i urediti svoje kućne ljubimce puna je toplog, nježnog humora i vesele atmosfere bezbrižnog djetinjstva, ali prikazuje i jednu povijesnu epizodu u razvoju odnosa ljudi i divljih životinja. 

Vendi Vernić (1991., Zagreb) ilustratorica je, dizajnerica i vizualna umjetnica. Dobitnica je 9. Međunarodne nagrade za ilustraciju Sajma dječje knjige u Bologni – Fundación SM (2018.) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči „Krokodil” F. M. Dostojevskog. Na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2023. osvojila je međunarodnu nagradu BIB Plaque za ilustracije u slikovnici „Luda kuća” Sanje Lovrenčić. Među ostalim priznanjima ističe dvije nagrade „Grigor Vitez” i tri nagrade „Ptičica” za ilustraciju, te nagradu „Ovca u kutiji” za najbolju hrvatsku slikovnicu.

Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Varaždinu, Ljubljani, Moskvi, Bologni, Tokiju i Seulu, te sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dosad je ilustrirala 11 objavljenih dječjih knjiga i slikovnica.

Hrvatska je kandidatkinja za Časnu listu IBBY-ja 2024. u kategoriji ilustratora.

I druženje je baš na Ivanin rođendan! 🙂 

Igrokaz Šuma Striborova 

specijalno igrokazno izdanje Striborove rukotvornice

Vrijeme: 18. 4. u 18.30- 19.00

Mjesto: Dječji odjel Stribor @Dječja kuća

Izvodi: polaznici radionice

Dob: sve dobi

Prijave: sudjelovanje je slobodno.

Maštoviti polaznici radionice „Striborova rukotvornica“ bili su vrijedni te su povodom 150. rođendana Ivane Brlić Mažuranić izradili likove, scenografiju i osmislili tekst za modernu adaptaciju djela „Šuma Striborova“. 

Dođite i pogledajte njihov vlastiti, jedinstveni igrokaz u Dječjem odjelu Stribor 18. 4. 2024. u 18. 00 h, baš na Ivanin rođendan!

Pustolovina: Zmaj Smogogrd i vitezi Blistograda

igra

Vrijeme: 18. 4. u 18.00-19.00

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Paula Mavrlja

Dob: 7+

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina. Igra je namijenjena djeci školskog uzrasta.

Pssst…priča Tintilinićeva!

pričaonica 

Vrijeme: 18. 4. u 18:00 – 18:45

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Matea Aščić & Hana Vrbanić

Dob: 4 – 7

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Kakav bi to Tjedan dobre dječje knjige kada baš svaki dan ne bi bio obilježen pričom. A kako ujedno slavimo i 150. obljetnicu rođenja bajkovite Ivane Brlić Mažuranić one će biti posebno čarobne.  Uz priču s djecom provode se aktivnosti kreativnog stvaranja. Na taj se način potiče razvoj govora i izražavanja, pamćenja, koncentracije što je izuzetna podloga za svaki drugi razvoj djeteta, a potiče se i kreativnost koja je u uskoj vezi s prethodno navedenim vještinama.

Neobična večer uz klasiku i jazz

predstavljanje glazbene slikovnice uz jazz svirkicu

Vrijeme: 18. 4. u 19:00 – 20:00 

Mjesto: Kontejner @ Dječja kuća 

Izvodi: Emica Calogjera Rogić i jazz kvartet

Dob: 9+ i roditelji

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Predstavljanje slikovnice nakon kojeg će vjerojatno biti teško sudjelovati na bilo kojem drugom. Naime, na ovome će nas pratiti prava svirka super jazzista. 

Fantastičan dijalog između Fryderyka Chopina (1810.- 1849.) i Michela Petruccianija (1962. – 1999.), obojice pokopanih na groblju Père-Lachaise u Parizu, otkrit će mladim čitateljima i slušateljima sličnosti i razlike ova dva glazbena žanra i pokazati da: „Glazba ne poznaje granice ni ograničenja, slobodna je, stanuje u srcu svakoga ljudskog bića. Glazba je zajedništvo, jedini jezik na kojem smo svi isti.”

Na najpoznatijem pariškom groblju Père-Lachaise nedaleko od francuskog pijanista Michela Petruccianija pokopan je poljski skladatelj Fryderyk Chopin. Neobična podudarnost nadahnula je novu knjigu Rena Brandonija, koju je ilustrirala Chiara di Vivona, u kojoj spaja likove dvojice velikana klavira, koji pripadaju tradicionalno suprotstavljenim glazbenim svjetovima, ali ujedinjeni su u ljubavi prema glazbi.

U dirljivom i duhovitom imaginarnom dijalogu Chopina i Petruccianija doznajemo pojedinosti iz njihovih života, razlike i sličnosti između klasične glazbe i jazza, a njihov dijalog sadrži dragocjenu pouku: glazba ne poznaje granice, slobodna je i stanuje u srcu svakoga ljudskog bića. Glazbene ulomke i priču u interpretaciji Nikše Marinovića možete poslušati skeniranjem kôda u slikovnici.

Reno Brandoni, talijanski gitarist, autor i urednik. Osamdesetih je godina surađivao s najznačajnijim gitaristima tog vremena kao što su Stefan Grossman, John Renbourn, Duck Baker, Dave Van Ronk, s kojima je nastupao diljem Italije. Godine 2000. osnovao je mrežnu stranicu fingerpicking.net, koja je postala omiljena tisućama gitarista. Objavio je glazbene albume Bluesando (1984.), Zingarom (2005.), Yelda (2006.). Autor je i urednik brojnih knjiga o klasičnoj gitari. Kreator je serije akustičnih gitara „Effedot” i osnivač časopisa Chitarra Acustica. Autor je serije glazbenih slikovnica o velikanima klasične glazbe i jazza.

Predstavljanje će pratiti jazz kvartet u sastavu: Spartaco Črnjarić- gitara, Aldo Foško- klavir, Damjan Grbac- kontrabas, Tonči Grabušić- bubnjevi, draga jazz ekipica koja osim što aktivno svira, dio je edukativnog projekta „Jazz u školama“ s kojim žele djeci prilbližiti jazz glazbu u nadi da će im se netko u budućnosti pridružiti u svirci.

O urednici:

Emica Calogjera Rogić glavna je urednica u Nakladi Ljevak. Diplomirala je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu te magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Radila je 10 godina kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, 3 godine kao sveučilišna lektorica na Sveučilištu Sorbonne u Parizu i 15 godina na poziciji izvršne urednice za hrvatski jezik, strane jezike, rječnike, časopise i dječju knjigu. Sudjelovala je u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja.

O prevoditeljici:

Snježana Husić rođena je 1969. u Zagrebu. Diplomirala je 1993. talijanistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a ondje je i doktorirala 2008.

Prevodi s talijanskog i engleskog i objavila je dosad šezdesetak knjiga prijevoda te niz prijevoda u časopisima, antologijama i zbornicima. Za prevodilački je rad dvaput primila godišnju nagradu Josip Tabak Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Od 2016. do danas surađuje kao mentorica u projektu radionica književnog prevođenja Translab, a od 2022. organizira i koordinira talijansko-hrvatski Translab, koji se održava u suradnji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i DHKP-a.

petak 19.4. 

Agata Metereopat(a)

predstavaljanje slikovnice s autoricom Marijanom Križanović 

Vrijeme: 19. 4. u 11.00- 11.45

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Marijana Križanović

Dob: učenici od 1 do 3. r.OŠ

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu. Prijave putem poveznice.

Naizgled genijalan izgovor ako se želi izvući iz školskih i ostalih obaveza, požaliti se na biometeorološke prilike, ipak se šarmantnoj lisici Agati neće pokazati kao plan bez mane!

U ovoj poticajnoj slikovnici, koju je napisala Marijana Križanović, a ilustrirala Lidija Kraljević, mali će se čitatelji upoznati s danima u tjednu, doznati po čemu se ponedjeljak razlikuje od srijede, ali i dobiti važnu životnu lekciju: sebičnost i neiskrenost nikad se ne isplate!

O autoru

Marijana Križanović rođena je 1. studenoga 1977. godine u Konjicu. Profesorica je hrvatskog i engleskog jezika i književnosti te magistra bibliotekarstva.  Lektorira knjige, stvara pjesme i priče te neprestano mašta. Objavljeno joj je petnaest knjiga za djecu.  Za slikovnicu Moj tata dobila je nagradu Ovca u kutiji dječjeg žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2023. godini. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te Hrvatskog čitateljskog društva.

Voli prirodu, fotografiju, glazbu, kazalište, knjige, strane jezike, putovanja i druženje s obitelji. 

Živi u Zagrebu sa suprugom i djecom.

Oyoo – rođen na cesti 

autorski susret s Marijom Meandžijom Vukelić

Vrijeme: 19. 4. u 11.30- 12.15

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Marija Meandžija Vukelić

Dob: učenici od 1 do 4. r.OŠ

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu. Prijave putem poveznice.

Autobiografska priča koja je promijenila živote autorice u potpunosti. Glavni akter cijele priče je mala beba lastavica koja u svom kratkom i malenom životu doživljava nevjerojatne stvari, od upoznavanja nekoliko kontinenata do borbe za život na vrućem asfaltu ispred Marijine i Bojanine zgrade. Jedan nehuman i ružan ljudski čin prekida njegovu lastavičju obiteljsku idilu i u tom trenutku gubi svoju braću i sestre no usporedo s time, drugi humani ljudski čin pokazuje i dokazuje kako i mala djela učinjena sa puno ljubavi mogu zauvijek promijeniti živote svima nama.

O autorici

Marija Meandžija rođena je 1. veljače 1986. u Karlovcu. Diplomirala je predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, na odsjeku Visoke učiteljske škole u Petrinji. Po završetku fakulteta započinje svoju odgojiteljsku karijeru u Dječjem vrtiću Duga Resa gdje radi i sada. Kreativnost i svijet mašte odveli su je i amaterski na kazališne daske gdje je pripremila mnogobrojne predstave za djecu i mlade. Svakodnevno smišljajući nove priče dolazi do ideje da svoje iskustvo prenese na papir te tako 2020. nastaje priča “OYOO – rođen na cesti.” Priča je to koja je promijenila njezin život i život njezine obitelji u smislu da su otkrili jednu neotkrivenu dimenziju u njima samima, a tako i kod svih ljudi kojima su njezina sestra i ona ovu priču ispričale. Priča je istinita te samim time i zanimljivija djeci i mladima! 

Trči! Ne čekaj me… 

autorski susret s Bojanom Meandžijom 

Vrijeme: 19. 4. u 11.30- 12.15

Lokacija: Gradska knjižnica Rijeka

Izvodi: Bojana Meandžija

Dob: učenici od 6 do 8. r.OŠ

Način prijave: Radionica je namijenjena organiziranom posjetu. Prijave putem poveznice.

Autobiografski roman koji je napisan od strane 13.-godišnje djevojčice koja se u samo jednom trenutku nalazi u nečemu što odrasli ljudi nazivaju “ratom”. Djevojčica koja u samo jednom trenutku mora prestati biti dijete i postati odrasla osoba odgovorna za svoj život. Prve rečenice romana, ni ne znajući da piše roman, zapisuje na drvenim letvicama njezine drvarne u atomskom skloništu u gradu Karlovcu. Priča koja dotiče i djecu i odrasle jer je naglasak stavljan na obitelj i snagu obitelji koja i u najtežim trenucima i u najvećim iskušenjima ostaje jaka te dolazimo do spoznaje da je “obitelj najtopliji pokrivač kada ti je najhladnije”.

Knjiga je u izdanju izdavačke kuće Alfa izašla 2015, godine, do sada je doživjela 6 izdanja, autorica je održala do sada preko 1300 književnih druženja i upoznala preko 100000 djece diljem Hrvatske. Prevedena je na njemački i engleski jezik.

O autorici

Bojana Meandžija rođena je 4. listopada 1978. godine u Karlovcu. Diplomirala je predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, odsjek Visoke učiteljske škole u Petrinji. Živi i radi u Karlovcu. Piše otkad zna za sebe. Iz početka poprilično neozbiljno, propisujući mami liječničke recepte. No, kako je život postajao sve ozbiljniji, tako je i njezino pisanje postajalo ozbiljnije! Pisanje joj je puno više nego hobi. Ona pisanje živi. Cijeli život je okružena knjigama. Nakon raznih lingvističkih i životnih iskustava, počinje s pisanjem ozbiljnih romana. Svoj prvi roman “Veliki kraljević” izdala je 2007. godine u aranžmanu Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac. Roman “Moje…” također tiska karlovačka knjižnica 2009. godine te taj roman doživljava 2015. godine reizdanje u aranžmanu izdavačke kuće Alfa d.d. pod naslovom “Trči! Ne čekaj me…”. 

Posjeduje neobjavljenu zbirku pjesama “Udarci olovke” koja je još jedna slika njezinih dana u kratkim crticama. Živi u svijetu svoje imaginarne stvarnosti. Pisanje za nju ima veliku važnost jer govori o jednom odrastanju, sazrijevanju, a svaku napisanu riječ posvećuje svojoj obitelji i osobama koje su joj pomogle da shvati kako na ovome okrutnom svijetu ipak ima ljudi koji znaju pružiti ruku kada je to najpotrebnije! Upravo iz tog razloga zajedno sa svojom sestrom Marijom Meandžija ispisuje priču o malenoj lastavici kojoj su dale ime Oyoo (na afričkom to znači “rođen na cesti”) koja je također na neki način autobiografska priča jer govori o njihovoj obitelji, ljubavi i strpljenju kada je u pitanju spašavanje malenog bespomoćnog bića.

POP up slikovnica – priča o nastanku jabuke

kreativna radionica

Vrijeme: 19. 4. u 17 sati

Mjesto: Dječji odjel Stribor @ Dječja kuća

Izvodi: Marija Mapilele, Izdavačka kuća Alfa

Dob: 4+

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Sudionici će izraditi pop-up slikovnicu o nastanku jabuke – od sjemena do ploda. Ova „uradi sam“ aktivnost usmjerena je na razvoj motorike i grafomotorike, upotrebu alata, materijala i pribora s naglaskom na recikliranje, održivost i ponovnu upotrebu, govor, pričanje, prepičavanje, zamišljanje, maštu i kreativnost.

Marija Mapilele, dipl. učiteljica razredne nastave zaposlena na radnom mjestu izvršne urednice za razrednu nastavu u Izdavačkoj kući Alfa, autorica udžbenika za Praktične vještine „Spretno dijete od glave do pete“, vježbenica Dan po dan 1 i 2, zbirke dječjih anegdota „100 bisera iz dječjih glava“.

Umjetnost kamišibaja

pripovjedanje pomoću slika

Vrijeme: 19. 4. u 17.00 – 19.30

Mjesto: Kontejner @ Dječja kuća

Izvodi: Iva Nemec, gošća Bera Pfaff 

Dob: odgajatelji, učitelji razredne nastave, nastavnici, stručni suradnici

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Kamišibaj je japansko sliko-narativno kazalište. Na susretu se upoznajemo s umjetnošću kamišibaja ali i kao sjajnim medijem u radu s djecom. 

Naš susret će objediniti kratko predavanje na kojem će se vrlo kratko predstaviti njegovo ishodište te dati uvid u modifikacije koje doživljava u novije doba. Nakon predstavljanja medija uslijedit će nekoliko različitih izvedbi putem kojih će se predstaviti struktura izvedbe kamišibaja, govoriti o sinesteziji različitih umjetnosti koje u sebi objedinjuje, te ukazati na njegovu pedagošku vrijednost. U zadnjem dijelu radionice polaznici radionice će ostvariti početnu skicu svoje prve kamišibaj priče.

Iva Nemec, univ. spec. art. profesorica je kroatistike i talijanistike te sveučilišna specijalistica dramske pedagogije. Osnivačica je udruge KALEIDO i Putujućeg festivala kamišibaj kazališta  – Teatrin.  Kroz dramskopedagoški rad bavi se unaprjeđenjem nastavne prakse te poticanjem čitanja i stvaralačkog izražavanja kroz svekoliki kazališni medij. Kao predavačica angažirana je na kolegijima Dramskog odgoja, Scenske kulture i lutkarstva, Svjetske i Hrvatske dječje književnosti na Učiteljskim fakultetima u Zagrebu, Čakovcu, Puli i Mariboru te na Storytelling akademiji u Zagrebu. Autorica je Početnice kamišibaja – priručnika za pripovjedanje priča s pomoću slika.

More mijenja boje…

kreativna radionica bojanja majica borovom korom

Vrijeme: 19. 4. u 17.00 – 19.00

Mjesto: Terasa @ Dječja kuća

Izvodi: Drugo more & Duje Dorotka, Muzej općine Jelsa

Dob:  7 -10

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

More je neisrcpan izvor inspiracije za priče, bajke, slikovnice, romane. Poznati Homorov citat “More mijenja boje…” otisnut ćemo na bijele majice bojom koju ćemo sami skuhati. Boja će se izraditi od prosijane mljevene borove kore koja će se kuhati ni manje ni više nego u morskoj vodi. Radionica bojanja majica borovom korom osmišljena je s ciljem očuvanja i transfera znanja o tradicijskoj vještini bojanje ribarskih mreža prirodnim pigmentom, koja će u ovom slučaju biti primijenjena na bojanje bijelih pamučnih majica.

O voditelju radionice

Duje Dorotka, etnolog i antropolog sa stručnim muzejskim zvanjem kustosa, rođen je u Splitu a od 2019. godine živi na otoku Hvaru. Radi u Muzeju općine Jelsa gdje obavlja stručne muzejske poslove, što uključuje skrb o zbirkama, istraživanja, pripremu stalnih postava i povremenih izložbi, a prema potrebi i pedagoški rad, pripremu programa i rad s korisnicima. Voditelj je Ribarske zbirke u Vrboskoj.

O projektu

Radionice se održavaju u okviru Sajma 3N koji je dio MADE IN – Platforme za suvremeni obrt i dizajn. MADE IN platforma sufinancirana je sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije. Stavovi i mišljenja izraženi u projektu odnose se isključivo na autore i ne moraju nužno odražavati stavove Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu, koji za njih ne mogu snositi odgovornost.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Drugog mora i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Program Sajma 3N podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Rijeka – Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Striborova blablaonica 5-com: Influenceri i društvene mreže

kreativna radionica

Vrijeme: 19. 4. u 18.00- 19.00

Mjesto: Dječji odjel Stribor @Dječja kuća

Izvodi: Lorena Mrvčić Fućak

Dob: 8+

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Volite društvene mreže, pratite li influencere i htjeli biste saznati nešto novo o njima?

Ako ste spremni za debatu argumenata za i protiv Instagrama, Snapchata i ostalih primamljivih medija komunikacije, pridružite nam se na novoj Striborovoj blablaonici 5-com!

Pssst…priča Tintilinićeva

pričaonica 

Vrijeme: 19. 4. u 18:00 – 18:45

Mjesto: Šuma Striborova @ Dječja kuća

Izvodi: Hana Vrbanić

Dob: 4 – 7

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Kakav bi to Tjedan dobre dječje knjige kada baš svaki dan ne bi bio obilježen pričom. A kako ujedno slavimo i 150. obljetnicu rođenja bajkovite Ivane Brlić Mažuranić one će biti posebno čarobne.  Uz priču s djecom provode se aktivnosti kreativnog stvaranja. Na taj se način potiče razvoj govora i izražavanja, pamćenja, koncentracije što je izuzetna podloga za svaki drugi razvoj djeteta, a potiče se i kreativnost koja je u uskoj vezi s prethodno navedenim vještinama.

Pustolovina: Zmaj Smogogrd i vitezi Blistograda

igra

Vrijeme: 19. 4. u 18.00-19.00

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Paula Mavrlja

Dob: 7+

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina.

Igra je namijenjena djeci školskog uzrasta.

Faca u gostima s “Ludim Škarpom”

predstavljanje slikovnice s Damirom Urbanom 

Vrijeme: 19. 4. u 19:00

Mjesto: Dječji odjel Stribor @ Dječja kuća

Izvodi: Damir Urban

Dob: 4+

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Nagrađivani glazbenik i kantautor Damir Urban predstavlja svoju prvu slikovnicu “Ludi Škarpa” koju je ilustrirao poznati hrvatski ilustrator Tomislav Torjanac.

Slikovnica prati priču čistača Frane koji preuzima tuđi identitet kako bi se mogao izboriti za bolji status u svom svijetu. Frane se lažno predstavlja kao Ludi Škarpa oko kojeg kruže razne mistične priče iako ga nitko nikada nije vidio. Tko je zapravo Ludi Škarpa? Kako se u tuđoj ulozi snašao maleni Frane i koga je sve susreo u svojoj pustolovini? Otkrijte uz slikovnicu “Ludi škarpa”!

Ideju ove priče osmislio je, prema riječima Urbana, njegov sin Istok Zola i to jednog jutra, na putu do vrtića. Na njegov je nagovor, ali i uz njegovu pomoć, nastala knjiga. 

Slikovnica je objavljena u nakladi Croatia Recordsa.

subota 20. 4. 

Lansiranje bajkovite posade

kreativna radionica izrade raketa

Vrijeme: 20. 4. u 10:00 – 13.00

Mjesto: galerija@Dječja kuća

Izvodi: Brida – Tom Kerševan, Jurij Pavlica, Sendi Mango

Dob: 7-10

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Već ptičice na grani znaju kako je Ivana Brlić Mažuranić jedna od najvećih spisateljica bajki u Svemiru! A tamo ni njena ekipa sigurno nije bila. 

Radionica će obuhvatit izradu svemirskih letjelica i razumijevanje putovanja u svemir.

Kroz povijest, čovječanstvo je nadilazilo granice svojih fizičkih i mentalnih sposobnosti. Poput znanosti i tehnologije, osvajanje svemira bilo je potpomognuto velikom količinom kreativnosti i domišljatosti. Oduvijek su umjetničke i vizionarske kreacije inspirirale znanstvenike da dizajniraju svemirsku letjelicu koja je prvog čovjeka odvela u beskraj svemira.

Uz stručnu pomoć mentora sastavljat će se modeli raketa koji će uz pomoć pritiska vode moći poletjeti. Zajednički ćemo izgraditi i lansirnu rampu za lansiranje vodenih raketa koja će omogućiti sigurno lansiranje vodenih raketa na daljinu.

O voditelju radionice

BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica kolektiv je sastavljen od diplomanata venecijanske Akademije likovnih umjetnosti, a nastao je 1996. godine još tijekom studija. Grupa stvara umjetničke radove koje smještamo u široki spektar suvremenih umjetničkih praksi, izlažu na lokalnoj i međunarodnoj razini, a sudjelovali su i na brojnim međunarodnim rezidencijalnim programima, radionicama i seminarima. Godine 2015. dobili su najviše priznanje Grada Nova

Gorica, nagradu France Bevk, a 2018. godine dobili su međunarodnu nagradu Tesla. Dobitnici su stipendije Laspis koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Švedske i Culture Bridges koju dodjeljuje British Council pri EU.

O projektu

Radionice se održavaju u okviru Sajma 3N koji je dio MADE IN – Platforme za suvremeni obrt i dizajn. MADE IN platforma sufinancirana je sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije. Stavovi i mišljenja izraženi u projektu odnose se isključivo na autore i ne moraju nužno odražavati stavove Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu, koji za njih ne mogu snositi odgovornost.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Drugog mora i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Program Sajma 3N podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Rijeka – Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Mi smo prijateljice – Tako i Treba

autorski susret

Vrijeme: 20. 4. u 10:30

Mjesto: Dječji odjel Stribor @Dječja kuća

Izvodi: Vlasta Prohaska, Nataša Ozmec i Ana Salopek (Planetopija)

Dob: 6 – 9 g.

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Svi imamo najboljeg prijatelja i prijateljicu koji su nam jako važni. Na radionici ćemo razgovarati o važnosti prijateljstva, kako biramo prijatelje, koliko su nam prijatelji slični a što volimo da je kod njih različito od nas, kako se prijateljstvo čuva i što se može dogoditi da se prijateljstvo prekine. Čitat ćemo dijelove knjige i analizirati zajedno priču – kako su se dvije djevojčice, Tako i Treba sprijateljile i zašto je njihovo prijateljstvo bilo prekinuto, zašto su se posvađale. I zašto su se na kraju ipak pomirile. Što se promijenilo, kakvo je njihovo prijateljstvo sada i po čemu se razlikuje od onog na početku – je li bolje ili lošije? To ćemo ilustrirati i sami simbolično doživjeti kroz jednostavnu malu igru u kojoj ćemo svi sudjelovati a pomoći će nam jedno klupko vune! Kao u priči, povezat će nas snažne niti prijateljstva na dva načina, tako da smo previše odvojeni od svijeta i usmjereni samo na sebe i na drugi, novi i bolji način gdje nas to prijateljstvo povezuje sa svijetom i jedne s drugima.

Tako i Treba dvije su djevojčice koje su se prepoznale čim su se susrele. Postale su najbolje prijateljice i više od toga, bile su kao jedno. No, jednog dana, klupko nevidljivih niti koje ih je povezalo, toliko ih je steglo da su ga poželjele pokidati. Nakon svađe su se razišle, ali ljubav i sreća koje su dijelile ponovno su ih spojile pa su obnovile svoje prijateljstvo, samo nisu više bile kao jedno – sada su dvije samostalne osobe koje se vole, poštuju i čuvaju jedna drugu – prave prijateljice!

Nataša Ozmec je glavna urednica u nakladničkoj kući Planetopija gdje s velikim užitkom uređuje naslove za djecu i odrasle. Bavi se i prevođenjem i piše radiodrame. Autorica je slikovnica Ti, moja prekrasna djevojčice, Ti, moj predivni dječače (ilustratorica Jasmina Kosanović) i Mi (ilustrator Zdenko Bašić) te puno Priča za velike i male emitiranih na Hrvatskom radiju.

Ana Salopek živi i stvara u Ogulinu. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a stvara i pod imenom Gospođica Ura. Osim ilustracije, piše i istražuje svijet vizualnog pripovijedanja te je autorica prve hrvatske slikovnice bez teksta za djecu Što ako (2022). Knjiga autorice Anne Renaud Ferdinand Cheval: The postman who delivered palace dobitnica je važnog priznanja Junior Library Guild Gold Standard. Knjige Tko živi na nebu? Aljoše Vukovića i Anina autorska knjiga Čuvarica stabla dobile su priznanje za ilustraciju i grafičko oblikovanje Hrvatska lijepa knjiga 2022 i 2023.

Planetopija je nakladnička kuća koja se ističe kvalitetnim slikovnicama izvanrednih vizuala i tekstovima koji potiču na razmišljanje, istraživanje i igru.

Tri čarolije

japanska kamišibaj priča + radionica

Vrijeme: 11.00-12.00

Mjesto: Dječji odjel Stribor @Dječja kuća

Izvodi: Iva Nemec 

Dob: 5+

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Specijalistica dramske pedagogije Iva Nemec će nam ispričati poznatu japansku narodnu priča Tri čarolije! Likovnost ove priče potpisuje najpoznatiji japanski kamišibaj iluistrator Eigoro Futamata. U priči susrećemo radoznala dječaka i mudrog učitelja koji će dječaku pokloniti tri čarolije koje će mu u životnoj lekciji pomoći, ali i mnogo više od toga; ukazat će mu na to da savjeti starijih i mudrijih nisu uzaludni te da je u životu promišljenost i snalažljivost jednako važna kao i hrabrost i smionost.

Iva Nemec, univ. spec. art. profesorica je kroatistike i talijanistike te sveučilišna specijalistica dramske pedagogije. Osnivačica je udruge KALEIDO i Putujućeg festivala kamišibaj kazališta  – Teatrin.  Kroz dramskopedagoški rad bavi se unaprjeđenjem nastavne prakse te poticanjem čitanja i stvaralačkog izražavanja kroz svekoliki kazališni medij. Kao predavačica angažirana je na kolegijima Dramskog odgoja, Scenske kulture i lutkarstva, Svjetske i Hrvatske dječje književnosti na Učiteljskim fakultetima u Zagrebu, Čakovcu, Puli i Mariboru te na Storytelling akademiji u Zagrebu. Autorica je Početnice kamišibaja – priručnika za pripovjedanje priča s pomoću slika.

Kreativnost iznad svega: Sve što možeš postati

radionica o kreativnosti uz ćakulu s Damirom Urbanom

Vrijeme: 12.00 – 13.00

Mjesto: Dječji odjel Stribor @Dječja kuća 

Izvodi: Planetopija

Dob: Odrasli

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Kako nam knjige mogu pomoći da postanemo veliki, snažni, hrabri i ostvarimo svoje snove?
Knjige autora svjetskih uspješnica Kobija Yamade upravo su takve: Imam ideju i što sad s njom;
Pokušaj i Sve što možeš postati tri su predivne slikovnice koje govore o tome kako je svatko od
nas jedinstven i kreativan na svoj način. To su knjige koje bude ono najbolje u nama, pozivaju
nas da se igramo, istražujemo i otkrivamo svijet, a da ga pritom promijenimo na bolje. Na
radionici ćemo zajedno čitati knjige i razgovarati o tome kako je lijepo imati ideje, kako je važno pokušati, opet i opet i ne odustati i kako smo svi posebni, predivni i važni, baš sada i baš ovdje.

Naš gost, poznati glazbenik Damir Urban, pričat će nam o tome kako je on otkrio svoje talente,
kako je pokušavao i kako je na kraju ostvario svoje snove, tko mu je i što u tome pomoglo, a
odgovorit će i na sva pitanja o kreativnosti koja vam padnu na pamet.

Na kraju, pokušat ćemo i sami nešto stvoriti i odnijeti s radionice svoje remek djelo – svatko od
nas, pa i naš gost Damir Urban nacrtat ćemo ili napisati svoju ideju, što ćemo postati ili što
bismo željeli pokušati.

Planetopija je nakladnička kuća koja se ističe kvalitetnim slikovnicama izvanrednih vizuala i
tekstovima koji potiču na razmišljanje, istraživanje i igru.

Traže se cirkusanti

autorski susret s Ines Marcijuš Kruljac

Vrijeme: 17:00 – 18:30 

Mjesto: Šuma Striborova @Dječja kuća  

Izvodi: Ines Marcijuš Kruljac, Mozaik

Dob: 5+

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Neobičan oglas u novinama okupio je likove sa svih strana svijeta. Svaki od njih ima posebnu vještinu, a kad se udruže – eto cirkusa! Nova suradnja omiljenih i nagrađivanih dječjih autorica Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović još je jedna predivna slikovnica koja će vam sigurno izmamiti osmijeh na lice. Kakve su vještine potrebne da bi se netko zaposlio u cirkusu, tko su likovi, od kud dolaze i čime se bave. Zanimljiva vesela družina tu je za vas. Zato, sjednite u prvi red i uživajte!

Ines Marciuš Kruljac rođena je u Zagrebu 1970. godine. Kao mala ušla je u bibliobus i ostala začarana zauvijek. Okružila se knjigama i stripovima, dodala glazbala i sve tako do završetka Filozofskog fakulteta (Pedagogijske znanosti). Poslije je životu dodala boje i od tada stalno nešto stvara. Živi s obitelji i mačkama u Zaprešiću, a potražite je i na www.inesmk.com.

Jasmina Kosanović rođena je u Zagrebu jednoga sunčanog jesenskog dana u vrijeme dok se telefonirati išlo u poštu. Završila je dizajn odjeće na Tekstilno tehnološkom fakultetu. Bavi se kostimografijom, scenografijom, ilustrira, a najčešće stvara lutke s kojima se često i druži u svom dućanu u Petrinjskoj ulici u Zagrebu. Prekrasne vile, mačke, slonovi, lisice, jednorozi i zmajevi iz izloga dućana pozivaju prolaznike da zakorače u njihov čaroban svijet. Više o Jasmini možete pronaći na www.jasminakosanovic.com.

Stripko specijal: “Hooooow to” našvrljati Čovpasa

radionica izrade stripa

Vrijeme: 17:30 – 18:30

Mjesto: Galerija @Dječja kuća 

Izvodi: Nicol Nefat 

Dob: 10 – 13

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Bit će ovo najkraća najava ikad, ali jer više ne treba ni reći s ovim super likom – učimo crtati Čovpasa i radimo stripove na tu foru. Samo neka su fora. 

Odškrinuta vrata Striborova 

plesni performans s Ri danceom i pripovjedaonica sa Sabinom Gvozdić

Vrijeme: 18:00

Mjesto: Dječja kuća

Izvodi: Sabina Gvozdić & Ri dance

Dob: 4+

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Jednom u 150 godina u našoj dječjoj knjižnici Stribor događa se posebna čarolija- veo koji dijeli maštu i stvarnost postaje gotovo proziran. Svi likovi iz priča i bajki koji stanuju u slikovnicama i knjigama našeg Stribora postaju oku vidljivi. Ovu subotu odškrinut ćemo zaključana vrata knjižnice i zaviriti u maštoviti svijet knjižnice. 

Naš vodič kroz knjižnicu bit će Sabina Gvozdić  pripovjedačica. Kad zatvorimo vrata knjižnice Sabina će nas povesti na još jedno putovanje- kroz priču. Ispripovjediat će nam sve o Sunce djeveru i Nevi Nevičici.

Sabina se pripovijedanjem se bavi više od desetljeća. Osim Ivaninih bajki, pripovijeda i narodne bajke iz cijeloga svijeta, te bajke umjetnika riječi H.C. Andersena. Kod pripovijedanja najviše voli i slavi neposrednost, uz zahvalu svakom slušaču gdje god ga bajka snašla. Bajke su ju povele na divna putovanja, duža i kraća pa nam kaže “umjesto da nabrajam gdje sam sve pripovijedala, rađe se prisjetim malih i velikih  s kojima sam bajku u jednom trenutku dijelila.

Druženje s maskotom Čovpas 

minglec

Vrijeme: 18,30

Mjesto: dnevni boravak @Dječja kuća

Izvodi: Mozaik

Dob: 6+

Prijave: Sudjelovanje je slobodno. 

Od autora svjetskog hita Kapetana Gaćeše, došla nam je hit-serija strip-romana o novom-starom junaku ČOVPASU! Čovpas je najbolji od svih pasa i najgori od svih pasa. Došlo je vrijeme novih izuma prepuno iznenađenja i izazova…Hoće li biti dorastao novim izazovima? A da li je možete i sami pitati na druženju s njegovom maskotom. 

Cirkusarija

hula hoop vrtionica

Vrijeme: 18,30 – 20,00

Mjesto: dnevni boravak @Dječja kuća

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Dob: 4+ 

Prijave: sudjelovanje je slobodno 

Znati vrtiti hula hoop važna je vještina i prijeko potrebna u suzbijanju dosade svake vrste. Svakako dobro dođe za zavrtiti dobre  ideje u glavi. Naša teta vrtilica pokazat će vam sve trikove hula hoopiranja.

Stripovske njuške 

kreativna crtaonica

Vrijeme: 18,30 – 20,00

Mjesto: dnevni boravak @Dječja kuća

Izvodi:animacijski tim Dječje kuće

Dob: 6+

Prijave: sudjelovanje je slobodno

Dok nam se po Dnevnom boravku smuca pravi pravcati Čovpas iskoristit ćemo priliku da ga škicamo i crtkamo iz svih kuteva. Svoje minijature iskoristit ćemo za napraviti svoj vlastiti bookmarker da nam se opet ne dogodi da zaboravimo na kojoj stranici stripa smo zadnje stali. 

Dovoljno svega? 🙂

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content