I ove je godine Art-kino riječki domaćin međunarodnog  festivala animiranog filma djece i mladih – VAFI & RAFI koji je u Rijeci dobio i novu adresu – Dječju kuću! 

Dvanaesto izdanje festivala koji se provodi u Varaždinu i Rijeci u organizaciji udruge VANIMA iz Varaždina, a u partnerstvu s Art-kinom, održava se od 27. svibnja do 6. lipnja. Pritom su prva tri dana festivala, od 27. do 29. svibnja, rezervirana upravo za program u Rijeci i Dječjoj kući.

Kao i proteklih godina, riječki dio festivala – RAFI, posvećen je profesionalnim animiranim filmovima za djecu i mlade podijeljenih u četiri kategorije namijenjene raznim dobnim skupina (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18 godina starosti). 

Tako se ovog četvrtka i petka u jutarnjim satima u dvorani Dječje kuće održavaju projekcije za djecu i mlade gradskih i županijskih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Svaka od četiriju kategorija donosi dvije projekcije, a subota, 29. svibnja predviđena je za projekciju pobjedničkih filmova i dodjelu nagrada.  

Ovogodišnji posjetitelji prvog RAFI festivala u dječjoj kući polaznici su dječjih vrtića Potok i Halubica Spinčići te školarci iz osnovnih škola Nikola Tesla, Fran Franković, Josip Pavlišić i Delnice.

U samu provedbu festivala mladi posjetitelji izravno su uključeni jer za svaku kategoriju filmova RAFI ima žiri mladih gledatelja koji će pogledati filmove, a potom iste i ocijeniti te odabrati najbolje u svakoj od četiriju kategorija.

Popratni dio riječkog izdanja festivala u Dječjoj kući je i izložba postava animiranog filma Neposlušne Maše Udovičić i Juliane Kučan, koji je nastao 2017. u produkciji Luma Filma iz Zagreba. Film je realiziran tehnikom digitalne cut-out animacije likova čiji dizajn, zajedno s scenografijom, potpisuje Mirela Ivanković Bielen koja je ujedno i autorica izložbe. Izložba će biti postavljena u prizemlju Dječje kuće za vrijeme trajanja festivala u Rijeci.

Festival posvećen animiranom filmu ove se godine održava dvanaesti put za redom, s time da je od 2018. godine uz sekciju VAFI u Varaždinu, koja je posvećena filmovima čiji su autori djeca i mladi iz cijeloga svijeta, festival obogaćen i novom sekcijom RAFI koja je posvećena profesionalnom animiranom filmu za djecu i mlade od 0 do 18 godina i koja se u protekle tri godine održavala u Rijeci u suradnji s Art-kinom. 

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content