Dvodnevna konferencija od 2. do 3. rujna predstavit će prostor Dječje kuće zainteresiranim prosvjetnim i filmskim djelatnicima, uz održavanje diskurzivnog programa vezanog uz film za djecu i mlade u kontekstu uključivanja filmske umjetnosti u nastavu osnovnih i srednjih škola te pitanja vezanih uz pozicioniranje, promociju i popularizaciju kvalitetnog filma za djecu na nacionalnom nivou

Naša Dječja kuća postaje središte susreta filmskih i prosvjetnih djelatnika s ciljem poticanja razvoja filmske kulture kod djece i mladih u sklopu programa Filmski dani u Dječjoj kući, dvodnevne konferencije koja će se u novootvorenom kulturnom centru za djecu u Rijeci održati od 2. do 3. rujna 2021. godine.

U organizaciji Art-kina, kojem je rad s djecom i mladima od početka jedna od ključnih programskih odrednica, a u suradnji s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača, cilj je konferencije predstaviti Dječju kuću nastavnicima osnovnih i srednjih škola koji su zainteresirani za uključivanje filma u provođenje nastave, predstavnicima audiovizualne industrije, hrvatskim distributerima filmova i kinoprikazivačima, kao i donositeljima odluka u kulturnom i audiovizualnom sektoru.

Ujedno, uz Filmske dane u Dječjoj kući cilj je elaborirati neka od pitanja koja su povezana s filmom za djecu i mlade, bilo u kontekstu uključivanja filmske umjetnosti u nastavu osnovnih i srednjih škola ili pitanja vezana uz pozicioniranje, promociju i popularizaciju kvalitetnog filma za djecu na nacionalnom nivou.

U dva će dana zainteresirani nastavnici moći saznati kako uključiti filmske sadržaje u svoju nastavu, a predstavnici audiovizualne industrije podijelit će iskustva o distribuciji i prezentaciji filmova za djecu. Naime, program 2. rujna donosi primjere iz prakse i iskustva nastavnica koje već niz godina uključuju film u razne nastavne sadržaje, bilo u sklopu nastave Hrvatskog jezika, ili pak kao fakultativnog zasebnog predmeta odnosno izvannastavne aktivnosti. Sudionici prvog okruglog stola su profesorice hrvatskog jezika Marina Zlatarić, Ana Đordić i Irena Ritterman.

Istog je dana na programu još jedan okrugli stol, namijenjen predstavnicima audiovizualne industrije, pod nazivom Distribucija filmova za djecu i mlade – Izazovi, strategije, planovi za budućnost. Sudionici okruglog stola – Alen Munitić (Festival mediteranskog filma Split), Marko Pekić (Radar film), Iva Jurlina (Zagreb Film festival) – otvorit će niz važnih pitanja vezanih uz nabavu, distribuciju i promociju kvalitetnih filmova za djecu i mlade. Od toga kako doći do kvalitetnih filmova za djecu, koje strategije koristiti u plasmanu i popularizaciji filma za djecu, naročito kada je riječ o nezavisnoj i europskoj produkciji te koji su principi financiranja i podrške distribuciji na nacionalnoj i europskoj razini i postoji li konkurencija između kina i VOD platformi, odnosno filma i drugih sadržaja koja su djeci danas dostupna.

Petak, 3. rujna posvećen je predavanju prof. Zlatarić odnosno temi kako uklopiti film u razne sastavnice nastave Hrvatskog jezika – Hrvatski jezik i komunikacija, Književnost i stvaralaštvo i Kultura i mediji, a program je upotpunjen i projekcijama filmova za djecu u novoj kinodvorani Dječje kuće.

Sudjelovanje na Filmskim danima u Dječjoj kući ne naplaćuje se. Prijave za program zaprimaju se do 31. kolovoza, a svoje sudjelovanje zainteresirani školski i filmski djelatnici mogu prijaviti na mail edukacija@art-kino.hr, uz obaveznu naznaku dijela programa za koji su zainteresirani.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content