Drugog dana prosinca imate priliku sudjelovati na stručnom skupu u Dječjoj kući otvorenom i za širu javnost povodom izgradnje nove knjižnice – beton ćemo uskoro dobiti, ali što knjižnice doista znače za “meki” i “tvrdi” razvoj gradova ćemo saznati. 

Središnje pitanje planiranog skupa s dijelom za stručnu knjižničarsku, ali i širu javnost rođendansko (60. rođendan pravog nastanka Gradske biblioteke Rijeka) je pitanje Gradske knjižnice Rijeka – može li knjižnica stvarati idealan grad i koje je mjesto knjižnice u neidealnim gradovima?

knjizi “The Ideal City” skupine stručnjaka iz danskog multidisiciplinarnog studija Space10, jednog iz mreže razvoja proizvoda za poznatu švedsku IKEA-u, u analizi budućnost urbanih sredina prepoznaje 5 principa kao ključ kvalitetnog recepta razvoja: 1) Kapacitiranost 2) Pristupačnost 3) Djeljivost 4) Sigurnost i 5) Poželjnost.

Knjižnice, posebno one s predznakom narodne, povezive su gotovo sa svim navedenim principima na različite načine što otvara velike perspektive, ali i dileme razvoja. Kako te dileme izgledaju, da li doista knjižnice mogu gradove približiti osjećaju idealnosti, što u svom tom procesu znači zajednica, građani, korisnici, te koji su ključni izazovi koje donosi razdoblje do 2030. godine središnje su teme skupa u Rijeci koji uz središnju stručnu komponentu za profesionalnu knjižničarsku zajednicu dio format otvara i za širu zainteresiranu javnost. Jer knjižnice su za zajednicu.  

Za sudjelovanje uživo prijave se primaju na e-adresu prijave.programi@gkri.hr 

Program / 2. 12. Dječja kuća

9.30 – 10 sati: okupljanje sudionika (Dječja kuća)

10 – 10.15 sati: pozdravni govori

10.15 – 10.45 sati: Arhitektura knjižnica u širem razvoju gradova (prof. Janez Koželj, dipl.ing.arh)

10.45 – 11.15 sati: Svakodnevni grad – knjižnica kao treće mjesto (dr. sc. Sara Ursić, sociologinja)

11.15 – 11.30 sati: pauza za kavu

11.30 – 12 sati: Razumijevanje knjižnice u kontekstu urbanosti: utjecaj kulturno-socioloških

paradigmi na promišljanja suvremenih knjižničnih prostora (dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, red. prof. u miru)

12 – 12.30 sati: Promjene koje su potakle pomake ili Kako je Knjižnica postala Moja knjižnica (Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega)

12.30 – 14 sati: zajednički ručak svih sudionika uz glazbenu pratnju DJ-a Mirilo

14 – 15 sati: vođena šetnja dijelom nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka i budućim kvartom Knjižnice

15 – 16 sati:

panel Kraj puta početak je puta: što narodne knjižnice doista znače i mogu značiti lokalnoj zajednici, ekonomiji, razvoju

(moderator: dr. sc. Srećko Jelušić, sudionici: dr. sc. Sara Ursić – sociologinja, prof. Janez Koželj – arhitekt, dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić – red. prof. u miru, Aleksandra Šutalo – ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Mirela Pašić – stručnjakinja za rad s mladima, Vedran Jakominić – poduzetnik, Ivan Šarar – pročelnik za kulturu Grada Rijeke, mr. sc. Saša Randić – arhitekt nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće)

Knjižnice su često interno opterećene pitanjem arhitekture i vlastitog fizičkog prostora, iako je krupnije pitanje što razmišljanje o knjižnicama kao softveru zapravo doista dodaje slojevima gradskog razvoja na svim razinama – ekonomskoj, društvenoj, političkoj, urbanističkoj… Transformacija kompleksa Benčić u društveno-kulturno područje suočena je s izazovima koji postavljaju pitanje na koji način jedna narodna knjižnica u ovakvom revitalizacijskom projektu doista utječe i na šire osnaživanje grada i njegove zajednice, što će biti središnja tema ovog panela koji u raspravu ujedinjuje širok krug gradskih aktera.

Za praćenje skupa online nije potrebna prijava (poveznica na live stream bit će dostupna nekoliko dana prije početka skupa)

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content