Ispred i ispod naše Kuće teku posebni potoci! A o njima će nam sve reći Ranko Starac.

Ranko Starac, kustos Arheološkog odjela PPMHP-Rijeka, predavanje će započeti pogledom na najstarije vedute šireg područja središta grada Rijeke s posebnim naglaskom na vodotokove između Martinšćice i Mlake. Predstavit će transformaciju priobalnog krajolika nasipavanjem obale i širenje grada prema moru. Pokazat će neke primjere poznatih riječkih izvora i perila danas skrivenih pod asfaltom, regulacije bujičnih vodotokova i potoka koje su utjecale na izgled riječkog starog grada od antike do industrijske ere. Poseban naglasak bit će na oskudnim tragovima arheološke i kulturne baštine oko Škurinjskog potoka i njegovog izvora ispod Vele straže. Na kraju će predstaviti različite primjere odnosa pretpovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih lokaliteta u odnosu tijek i položaj izvora pitke vode u široj okolici grada Rijeke, u Vinodolu i na otoku Krku.

Predavanje organizira Gradska knjižnica Rijeka u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka. Broj sudionika je ograničen te su obvezne prijave putem e-maila: prijave.programi@gkri.hr uz naznaku programa za koji se prijavljujete. 

Ažuriranje 13. 12.: Raspoloživ broj mjesta je popunjen.

Događanje je dio manifestacije Zimska priča iz Benčića čiji cjelokupni raspored možete provjeriti i u našem Brickzineu ili portalu Moja Rijeka.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content