FROOOM! je inovativni stvaralačko-produkcijski obrazovni program koji nudi djeci i mladima mogućnost ulaska u svijet filma onkraj standardnog gledateljskog iskustva, kroz osmišljavanje i snimanje vlastitih filmova u tri nastavne razine radionica: početnu, naprednu i majstorsku.

Program je namijenjen djeci od 8 do 13 godina (u višim razinama i do 18 godina).

Svakom djetetu se tijekom procesa rada pristupa individualno te se radi na osnaživanju, poticanju samopouzdanja te otkrivanju darovitosti polaznika.

Provodi je neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti Bacači Sjenki. Prijave i više informacija na: https://www.frooom.eu/shop/  ili na https://www.frooom.eu/prijave/

U Rijeci Frooom! radionice održavaju se ovog ljeta u Dječjoj kući u tjednu od 23. kolovoza do 27. kolovoza. Polaznici tamo istražuju Platonove špilje, Laterne Magice, kineske Zoetrope, francuske Praxinoskope, tajne produkcijskih labirinata, pisanje scenarija te manipuliranje slikom i zvukom u majstorijama montaže.

Radionice traju cijeli dan, to jest od 8:00 kada se počinjemo skupljati te započinjemo s razigranom nastavom u 9:00 h koja traje do 15:15 h, s pauzom za fini topli obrok oko 12.30h. Svaki dan oko 11h gledamo dugometražne ili kratkometražne antologijske i najnovije dokumentrane, igrane, animirane ili eksperimentalne filmove i potom ih analiziramo iz različitih motrišta: likovi, mjesta i vrijeme radnje, posebne tehnike snimanja, način režije, glume, snimanja, montaže, dramaturgije, itd. Djeca nakon 15h mogu ostati i slobodno se igrati u sigurnom okolišu uz stalan nadzor voditelja do 16h.

U početnoj radionici , na primjer, učimo analizirati i gledati film s kritičke strane i iz neočekivanih motrišta, učimo zapravo igrajući se, a konkretno učimo o planovima, kadrovima, filmskim vrstama i rodovima, učimo kako napisati scenarij te temeljno prolazimo stop animaciju preko koje učimo o ulozi i o važnosti montaže i pričanja priča – dramaturgiji. Igramo se svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih praksinoskopa, camere obscure i analogne filmske trake, do dronova, videofonije, televizije, pametnih telefona i kompjuterskih igara. Učimo o filmu kao posebnom bilježenju stvarnosti i načinu komuniciranja te o filmu kao umjetnosti. Sve kroz igru i zajednički! Polaznike na ovo nezaboravno filmsko putovanje vode medijska umjetnica, sociologinja i redateljica iz Zagreba Marija Georgijev, glumica i pedagoginja iz Splita Nada Kovačević te riječka psihologinja Ines Begčević.

U naprednoj radionici polaznici ponavljaju sve što su naučili na početnoj te povezuju svoje iskustvo s filmom i medijskim sadržajima s kojima su se susreli u međuvremenu između dvije radionice. Zatim zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima razvijaju priče koje će pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove, a cijelo vrijeme (ako žele), uz pomoć pametnih telefona ili iPada snimaju kratke filmove stop animacije svega što se oko njih događa – making of Frooom! Svoje priče i scenarije međusobno razmjenjuju i zagovaraju te na kraju, nakon produkcijske pripreme, razvoja scenarija u knjigu snimanja, odabira lokacija (location scouting) i izvođača/glavnih likova (casting) snimaju film i pripremaju ga za montažu. Ovu radionicu vode nagrađivani redatelj, snimatelj i montažer Ivor Glavaš te redatelj, glumac, pisac, profesor filozofije i student dramaturgije Veno Mušinović.

Majstorska radionica “Montaža kao percepcija svijeta” kroz pet dana i pet segmenata (Vrijeme, Prostor, Boja, Zvuk i Priča) polaznicima će približiti montažu kao alat kojim se kreira doživljaj svijeta kakav znamo, unutar filmskog iskustva. Svakog dana gledanjem i analizom pojedinih filmova osvijestiti će se povijesni okvir filma unutar kojeg se montaža kao alat razvijala. Paralelno će se prolaziti teorija montaže i osnovni termini za daljnje praktično razumijevanje. Kroz program za montažu Adobe Premiere Pro, polaznike će se upoznati s osnovnim tehnikama pripreme i manipulacije materijala. Polaznicima će se na kraju svakog dana zadati kratki zadaci u kojima će imati prostor za kreativno izražavanje. Voditeljica radionice je Iva Gavrilović.

Podrška FROOOM! programima u Rijeci: Kreativna Europa i podprogram Media, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Agencija za elektroničke medije, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija; Bacače Sjenki podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

organizira: Bacači sjenki

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content