Zna se koliko smo mi zekasti pa vas u art-kvartu “Benčić” od 21. 3. do 23. 3. kod nas čekaju jedinstveni dani pu(oo)panja! Za malene, velike, mlade, stare…

Ove godine želimo super proljeće – napokon ćemo ispratiti bagere s gradilišne površine, otvorena je Gradska knjižnica Rijeka u Benčiću, sve dobiva svoju novu dimenziju i ritam.

A vi ste s nama već tri godine. 🙂  

🐕💩 Želimo i čisti kvart u kojem se brinemo za kućne ljubimce i higijenu pa ćemo učiti o tome i vidjeti što možemo zajedno učiniti…

🌳🌿 Želimo puno stabala i cvijeća pa ćemo pričekati ruke i učiti o sadnji, gnojivu, pčelicama…

🚽🏋️Želimo pravovremeno ostavljanje pelena i kvalitetnu kakicu bebača pa ćemo otkrivati i tajne te esencijalne teme…

🎉🖋️ Želimo i dobre pjesme pa ćemo obilježiti i Svjetski dan poezije baš na prvi dan proljeća…

🙆‍♂️🙆‍♀️ Želimo i super proslavu trećeg ročkasa Dječje kuće kojeg pripremamo za subotu 23. ožujka. Naravno, s diskom. 🙂 

Na nama će biti jesmo li više za “poopanje” ili pupanje. Veseli su to dani stoga priključite nam se na aktivnostima.

Organiziraju: Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

PREDPU(OO)PANJE //  srijeda, 20. 3. 2024.

Slika vrijedi 1000 riječi

radionica 

Vrijeme: 9.30 do 11 sati

Lokacija: galerija @ Dječja kuća

Izvodi: Ivana Golob Mihić // MMSU

Radionica organizirana u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje.

Znakovi nam puno pomažu – u snalaženju prostoru, u skraćivanju poruka, izražavanju emocija… Ovaj puta znakove, emoji-je i ikone koristiti ćemo kao sredstvo komunikacije s posjetiteljima Art kvarta Benčić, posebno posjetitelje s četveronožnim prijateljima. 

Da bi naš kvart bio ljepši i ugodniji za boravak za svih, s učenicima Centra za odgoj i obrazovanje osmisliti ćemo znakove koji će na šaljiv i pozitivan način pozivati posjetitelje da pokupe pseću kakicu svojih ljubimaca, da drže pse na uzici prilikom posjeta kvartu te da se poštuje razlika dječjih i psećih igračkica! 

Znakove ćemo postaviti u dvorište Art kvarta!

21. 3. četvrtak

Mapiranje poopića

drop-in radionica 

Vrijeme: 21. 3. u 17,00 – 19.00

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Gradska knjižnica Rijeka

Dob: 4+

Način prijave: Radionica se odvija u otvorenom formatu te prijave nisu potrebne.

Mapiranje. Omiljena projektna riječ. Mi ćemo ga odvesti u drugom pravcu s upozorenjem na ozbiljan problem. 

Vi ćete izrađivati malene šarene oznakice, a mi označiti sve neželjene goste u našem dvorištu ne bi li skrenuli pažnju na ozbiljan problem – bit će nam lijepo koliko si sami napravimo. 

Striborova škrabaonica: pupasti specijal 

kreativna igra s temperama

Vrijeme: 21. 3. u 17.00 – 18.00

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: Nicol Nefat & Gradska knjižnica Rijeka

Dob: 7 – 10

Način prijave: preko obrasca ovdje.

U Dječjoj kući u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka odvija se ciklus likovno-literarnih radionica za osnovnoškolce! Radionica je namijenjena djeci od 7 do 10 godina starosti. 

Na ovom posebnom izdanju izrađujemo slikovnice otiskivanjem. Koristiti ćemo foliju i tempere kako bi izradili zabavne ilustracije koje ćemo uvezati u slikovnicu.

Gemoterapija u službi ljepote 

radionica

Vrijeme: 21. 3. u 17,00 – 18,00

Lokacija: Palača šećera / Muzej grada Rijeke 

Izvodi: Udruga EteriCo 

Dob: odrasli

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. Cijena sudjelovanja je 10 €

Gemoterapija (od latinskog gemma – pupoljak, therapia – liječenje), je vrsta biljne medicine koja koristi posebne pripravke od mladih tkiva drveća i grmlja. Za pripremu pripravaka se najčešće upotrebljavaju pupoljci, a ponekad mladice, rese, sok i mlado korijenje drveća i grmlja. 

Sastojci se beru u proljeće, u vrhuncu nicanja. Neki od sastojaka su prisutni u biljkama isključivo u to doba, zbog toga su pupoljci, mladice i svježe korijenje prava riznica vitamina i minerala.

Na radionici će polaznici izraditi tonik za lice od vodeno glicerolnih ekstrakata bilja i pupoljaka.

MMSU Lab: Sastavi me – rastavi me

radionica 

Vrijeme: 21. 3. u 17,30 – 19.00

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: Ivana Golob Mihić // MMSU

Dob: 9-13

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Znate kako se kaže – nekome smeće, drugome blago! Time ćemo se i mi voditi na novoj radionici MMSU LAB-a. Razni umjetnici koristili su otpad za svoje umjetnička djela, od precrtavanja starijih lošijih slika, sakupljanja „prirodnog otpada“ kao što su naplavina, granje i slično ili u moderno doba otpad najrazličitijih vrsta te ih prenamijenjuju u slike, skulpture ili instalacije.

Ovaj put upotrijebiti ćemo plastične boce, čepove, kartone, žice, tube i staklenke za izradu vlastite skulpture. Izraditi ćemo mala stabalca koja će nam krasiti doma, a ona prava gledati ćemo u prirodi kako rastu u svoj svojoj ljepoti.

Self.help zajedničko kukanje: Kako ostaviti pelene

Vrijeme: 21. 3. u 17,30 – 18.30

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: Gradska knjižnica Rijeka

Dob: Odrasli 

Način prijave: Prijave za sudjelovanje primaju se ovdje.    

Pelene! Kakica! Nema jasnije asocijacije na bebe. Na ovom našem posebno veselju posebno ćemo porazgovarati o iskustvima s pelenama i načinom ostavljanja od istih. Prema pričama roditelja neki se rađaju kao mali OCD genijalci koji se od šestog mjeseca osjećaju jako uvrijeđeni ukoliko im u vidokrug približite pelenu, a drugi neopterećeno snivaju s pelenama i do prvih slova. Skoro. U čemu je trik? To ćemo se pokušati reći međusobnom, a da potpuno ne potonemo u kukanje pomoći će nam psihologinja.  

Helena Ferenčević psihologinja je s dugogodišnjim iskustvom rada u dječjem vrtiću, kao stručni suradnik i praktičar terapije igrom. Unatrag godinu dana iskustvo rada širi kao stručni suradnik u srednjoj školi. Također, aktivno djeluje u Centru za poticanje darovitosti gdje pruža podršku “bistrićima” i njihovim roditeljima. (U slobodno vrijeme je Ninina mama te uživa u glazbi i prirodi.)

Ususret proljeću: zeleno promicanje 

vrtlarska radionica za mlade 

Vrijeme: 21. 3. u 17,30 – 19.00

Lokacija: Gradska knjižnica Rijeka 

Izvodi: Daniela Torjan & American Corner Rijeka

Dob: Za mlade 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Osim što je jedan od najpoznatijih simbola našeg grada, od kojeg je nastalo i samo ime, voda je također jedan od najvažnijih resursa našeg planeta.  Upoznat ćemo nove tehnike kao što su vertikalno vrtlarstvo, hidroponski uzgoj biljaka i korištenje umjetnog svjetla kako bi se biljke održale u zatvorenim prostorima. U praktičnom dijelu rada radit ćemo posudu za propagaciju biljaka od staklenih epruveta, limenki za pića i plutenih čepova.

Dan poezije: promocija zbirke pjesama “Dalidali”

autorska večer s Brankom Arh 

Vrijeme: 21. 3. u 18 sati

Lokacija: Gradska knjižnica Rijeka 

Izvodi: Gradska knjižnica Rijeka

Dob: Za odrasle 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasce ovdje

Na pjesničkoj večeri u Gradskoj knjižnici Rijeka u četvrtak, 21. ožujka 2024. u 18 sati Branka Arh će predstaviti svoju novu zbirku pjesama u prozi „Dalidali“. Organizatori predstavljanja su Matica hrvatska – Ogranak u Čabru (nakladnik) i Gradska knjižnica Rijeka. Uz nakladnika, Ivana Janeša, predsjednika MH Ogranka u Čabru, o knjizi će govoriti mr. sc. Milica Žužić (recenzentica) i Marinko Krmpotić. 

Branka Arh diplomirala je književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. Autorica je pjesničkih zbirki Uan (2006.), Htu i Nei (2008.), Topot. Tko komu dolazi (2012.), Z (2015.), Zad za devit uaglu (2017.), Tako čitaj: nekako od iza (2020.). Njezino pjesničko stvaranje s uvažavanjem prati književna kritika (Zvonimir Mrkonjić, Danijela Bačić-Karković, Nikola Petković, Milica Žužić, Cvjetko Milanja, Ljerka Car Matutinović). Dobitnica je više nagrada. Uz pjesme piše likovne kritike, osvrte i eseje o likovnim umjetnicima. Objavljuje u književnim i stručnim časopisima. Stručnoj i široj javnosti predstavila je brojna likovna imena. Autorica je više likovnih monografija. Članica je Društva hrvatskih književnika Ogranka u Rijeci. 

Ovoga puta Brankina napisana galaksija dobiva nove žitelje, Dalíja i Galu. Tu su već otprije Uan, Htu, Nei, Vur, Z… Sada na poznatim nam mjestima Dalí vješa svoje slike, postavlja izložbu. No, ovdje ne čitamo autoričina tumačenja Dalíjevog slikarstva. Dopustila mu je tek postati dionikom svoga svijeta u kojem ga spominje u funkciji tumačenja vlastitih asocijacija, razmišljanja, htijenja… Na neki mu je način iznajmila prostor u kojem se njegovo slikarstvo, koliko god mu se nadrealnosti pridavalo, doima sasvim realističnim kada uđe u napisanu rečenicu. Tako je već u prvome zapisu koji u potpunosti opredmećuje protagonist. On se po mraku, iz udaljene galaksije prizemljio u kadar. Pridružuje mu se Gala. U pojedinim zapisima njih dvoje nastavljaju zajedno. Tako isprobavaju postojanje sve do posljednjeg zapisa koji počinje zorom. Nakon zore Gala izlazi iz pjesme. A tada autorica pokreće svoju igru koja u svega par redaka zavitla čitatelja. Našavši se na kraju zapisa, nismo sigurni jesmo li to mi; postojimo li; jesmo li to upravo nešto čitali; nismo; gdje smo? Kolike li moći u riječima koje stoje na krhkim osnovama: pišu se po sipkom pijesku, val ih odnosi iz glave, opredmećuju se tamo gdje nema površine, tamo gdje se trči s oblakom, tamo gdje se fikcije pišu po knjigama i planinama po svemu i svačemu. I ničemu. Tamo stoluje Branka, vladarica riječi. (Milica Žužić)

Pupanje Benčića: Gerila vrtlarstvo po pukotinama kvarta

akcija

Vrijeme: 21. 3. u 18,00 – 19,00

Lokacija: Dječja kuća i dvorište Dječje kuće 

Izvodi: Bia Gec

Dob: 8+

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.   

„Divlja“ i nenajvljena sadnja biljaka na površinama koje nisu za to planirane. Mali gerila vrtlari otkriti će svijet herojskih biljčica koje probijaju iz pukotina naših ulica. Njihov cvat hrani naše urbane oprašivače. 

Dječja kuća brine o oprašivačima, a mali gerilski vrtlari u ovoj akciji naučiti će otkriti male potencijalne vrtove u betonu i kamenu. Više cvijeća za prolaznike, više hrane za oprašivače, više prirode u gradu!

#poopživot: Neprocjenjiva važnost životinjskog gnoja i komposta u vrtu 

radionica

Vrijeme: 21. 3. u 18,00

Lokacija: Gradska knjižnica Rijeka 

Izvodi: dr.sc Ana Smokrović

Dob: za odrasle 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Samo iz kvalitetne i žive zemlje raste kvalitetna hrana. U tom procesu oplemenjivanja zemlje, životinjski gnoj i kompost imaju nemjerljivu važnost.

Na predavanju će biti govora o konkretnoj primjeni životinjskog gnoja u vrtu (neovisno o veličini vrta), a govorit ćemo i o važnosti kuhinjskog bio-otpada koji također stoji kao vrijedan resurs u vrtu.

Dr.sc. Ana Smokrović, vlasnica brenda “Anino povrće” koji se bavi uzgojem i prodajom povrća uzgojenog po organskim principima te edukacijama na temu održivog i organskog uzgoja hrane.

Obiteljski kviz: Poop..ups pub kviz

kviz znanja poznavanja fenomena pelena, pupanja, cvijeća, kakice… 

Vrijeme: 21. 3. u 18,30 – 20.00

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Marija Rađa

Dob: 8 – 88

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Mnogi od nas vole i znaju za format pub kvizova koji su zabavan način provođenja slobodnog vremena. E, mi smo mali za pubove, ali u Dječjoj kući imamo “Baltazar” u kojem se pije dobar kakao, kokteli i sok pa ćemo se tu zabavljati uz zabavan obiteljski kviz.

Tema će nam ovoga puta istraživati proljeće, pupanje, kakiće, gnojivo, prirodu, sve ono što čini naš svijet lijepim. A sve vrlo ležerno i edukativno! 

Timovi mogu imati do 8 članova (i 2, i 3, i 5, sve je ok…:) što znači da možete sudjelovati sami sa svojom obitelji, veliki, mali, udruženi s drugima ili kako vam već paše. Najboljem timu naravno stići će i neka nagradica. 

U svemu nećemo biti preozbiljni ni prestrogi, cilj je samo da se u četvrtak 21. 3. poslijepodne dobro zajedno zabavimo. 

Dječak i čaplja

filmska projekcija 

Vrijeme: 21. 3. u 19,00

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: Art-kino

Dob: Svi uzrasti. 

Način prijave: Ulaznice se kupuju na blagajni ili online.

Novi film čuvenog Studija Ghibli – zaslužnog za kultne i obožavane hitove poput Dvorac na nebu, Princeze Mononoke i Moj susjed Tototo – donosi priču o dvanaestogodišnjem dječaku Mahitu koji je primoran preseliti s ocem iz Tokija na seosko imanje nakon tragične smrti njegove majke. Na selu susreće misterioznu sivu čaplju koja mu kaže da bi njegova majka mogla još uvijek biti živa. Ispunjen nadom, Mahito se na nagovor čaplje upućuje u tajanstveni toranj kroz koji ulazi u fantastičan svijet gdje saznaje više o sebi i kako se nositi s osjećajima gubitka.

Kritika je Dječaka i čaplju proglasila vrhuncem Miyazakijeve karijere, posebno hvaleći prepletanje priče o odrastanju i fantastike s maštovitom animacijom, a na protekloj dodjeli nagrade Oscar, osvojio je prestižnog zlatnog kipića u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma.

Film se prikazuje na izvornom japanskom jeziku s hrvatskim titlovima

Termini prikazivanja:

petak, 15. ožujka u 19 sati

četvrtak, 21. ožujka u 19 sati

subota, 23. ožujka u 11 sati

subota, 23. ožujka u 18 sati

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Cijena ulaznice: 4 EUR

Žanr: Animirani, avantura

Originalni naziv: Kimitachi wa dô ikiru ka

Godina: 2023.

Zemlja: Japan

Režija: Hayao Miyazaki

Scenarij: Hayao Miyazaki

Glasovi: Soma Santoki, Masaki Suda, Kô Shibasaki

Montaža: Takeshi Seyama

Glazba: Joe Hisaishi

Distribucija: Discovery

Trajanje: 124 min.

Petak 22. 3.

Mini škrabaonica: poopasti plastelin

radionica za vrtićarce

Vrijeme: 22. 3. u 16.45 – 17.30

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: Nicol Nefat

Dob: 3 – 6

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca.

Sestra Striborove škrabaonice za još mlađe donosi posebnu akciju. 

Samo na ovoj posebno prilici učimo jednostavni recept za plastelin, mijesimo, gnječimo i izrađujemo šarene poopiće.

Šarenilo pisanica 

radionica 

Vrijeme: 22. 3. u 17,00 – 18,30

Lokacija: Palača šećera 

Izvodi: Josipa Verbanac

Dob: 7 – 11 godina

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Bliži se Uskrs i pripreme su tu. Svake godine želimo probati nešto novo, jer to su dani kada naša kreativnost može uzeti maha…boje, linije, oblici…

Ovom ćemo prilikom na radionici isprobati klasičnu salvetnu (decoupage) tehniku te ukrašavati stiroporna jaja odabirom motiva koji asociraju na proljeće te izraditi košaricu za jaje.

Tko to tamo zuji!?

predavanje 

Vrijeme: 22. 3. u 17,30 – 18.00

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi:  dr.sc. Željka Modrić Surina 

Dob: 3+

Način prijave:  Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

U cijelom svijetu životinje oprašuju oko sedamdeset pet posto svih biljnih vrsta i oko devedeset
posto svih cvjetnica, a svi znamo da je potreban oprašeni cvijet da proizvede plodove. Dakle,
životinjsko oprašivanje ključno je za život na našem planetu, a životinjski oprašivač kao što su
pčele, šišmiši, ptice, kornjaši, moljci, muhe lebdilice, ose i leptiri imaju izuzetno važnu ulogu u
ekosustavima.

Kukci su najbrojnija skupina životinja na svijetu. Raznolikost njihovih oblika, načina života i
prilagodbi životnih procesa omogućuje im da naseljavaju sva staništa i sve krajeve na planetu,
osim krajnjih polarnih dijelova i mora. Od različitih skupina kukaca, s oprašivanjem se najviše
povezuje pčele. Pčele igraju ključnu ulogu u oprašivanju čak 90% vrsta cvjetnica. Pri tome ne
mislimo na domaće pčele, one poznate koje žive u zajednicama i košnicama, već na čak 20.000
vrsta pčela samica, koje su najznačajniji i najučinkovitiji oprašivači!
Dakle, tko to tamo, kako i zašto zuji? Dođite i saznajte!

Željka Modrić Surina diplomirala je, magistrirala i doktorirala prirodne znanosti, polje biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istraživački se bavi florom, vegetacijom i ekologijom cretnih staništa. Od 2003. godine zaposlena je u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, kao kustosica botaničkih zbirki, od 2021. u zvanju muzejske savjetnice, od 2013. godine na mjestu ravnateljice Muzeja. Od početka rada u Muzeju posvećena je intenzivnom i sustavnom radu s publikom, posebno je vesele edukativni programi usmjereni djeci, pa je u posljednjih 20 godina osmislila i provela više od 720 radionica za predškolsku i školsku djecu, studente i odrasle te održala oko 600 stručnih vodstava te oko 120 predavanja u prostoru Muzeja.

Striborova Blablaonica 5com: Pčelice

radionica

Vrijeme: 22. 3. u 18,00

Lokacija: Dječja kuća/Dječji odjel Stribor 

Izvodi: Lorena Mrvčić/Gradska knjižnica Rijeka 

Dob: 8 do 12 godina. 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Poznata vam je izreka da bez pčela ne bi bilo ni nas, ali niste sigurni što ona zapravo znači? Želite li saznati nešto više o pčelicama, čuti priču o njima te izraditi maleni primjerak pčele, svakako dođite u Dječji odjel Stribor 22. 3. 2024. od 18 do 19h na Striborovu blablaonicu 5-com!

Striborova blablaonica 5com kreativna je radionica koja se jednom mjesečno (petkom) održava u Dječjem odjelu Stribor u Dječjoj kući.

Namijenjena je različitim uzrastima djece, ovisno o temi radionice. Čitat će se slikovnice (za djecu predškolske i mlađe školske dobi) i stručna literatura koja prati temu slikovnice te će radionica biti popraćena kreativnim radom na zadanu temu. Neke od tema su: upoznajmo dinosaure, romansirane biografije umjetnika, emocije, kako žive pčele, influenceri i društvene mreže i dr.

Subota 23. 3.

Kokoda

likovno-lutkarska radionica

Vrijeme: 23. 3. u 10,00 – 11:30  

Lokacija: Dječja kuća, Kontejner 

Izvodi: Gradsko kazalište lutaka Rijeka 

Dob: 4+

Način prijave: ana.susic@gkl-rijeka.hr  

U subotu, 23. ožujka 2024. od 10:00 do 11:30 sati u Dječjoj kući, u Kontejneru, u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka bit će održana kreativna likovna radionica „KOKODA“.

Od kartona i papira veselih šarenih boja te raznih drugih materijala iz naše okoline polaznici radionice napravit će svoje male košarice, u stilu cvjetne livade, mame koke ili malih pilića, koje će kasnije biti lijepi ukras ili koristan predmet povodom blagdana Uskrsa.

Voditeljica radionice je Marija Volkmer, naša likovna umjetnica.

Radionica je namijenjena za uzrast 4+, uz napomenu da djeca vrtićkog uzrasta moraju biti u pratnji starije osobe.

Maksimalan broj polaznika na svakoj radionici je 15.

Sudjelovanje na radionici se ne naplaćuje, ali je prijava obavezna putem mail adrese ana.susic@gkl-rijeka.hr uz naznaku naziva radionice te ime i dob djeteta koje će sudjelovati na radionici.

Vidimo se!

Balonasti psići 

drop in

Vrijeme: 23. 3. u 10,30 – 12.30

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Dob: 4+

Način prijave:  prijave nisu potrebne

Oduvijek si htio psa za kućnog ljubimca, al baš ne znaš kako to izgleda imati ga?!

Pridruži nam se negdje kroz subotnje jutro i napravi svoga balonasto bucmastog psića, odvedi ga u šetnju, poigraj se s njime, nauči ga kojem fora triku.

Poopasta pričaonica: Tko se to maloj krtici pokakao na glavu?

Vrijeme: 23. 3. u 11,00- 11.45

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Hana Vrbanić & Gradska knjižnica Rijeka 

Dob: 3 – 7

Način prijave:  Prijave se primaju putem obrasca ovdje.  

Naše pričaonice za predškolce su uvijek hit. A na ovoj se čita i posebna slikovnica “Tko se to maloj krtici pokakao na glavu?”

Mala krtica je jednoga dana izašla iz svoje rupe i netko joj se pokakao na glavu!? Tko joj je to mogao napraviti? Saznajte u ovoj slikovnici.

Važnost odgovornog ponašanja vlasnika pasa pri šetnji na javnim površinama

predavanje

Vrijeme: 23. 3. u 11,00- 12.00

Lokacija: Gradska knjižnica Rijeka

Izvodi: Matija Lončar

Dob: odrasli

Način prijave:  Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Razni izazovi sa psima nikome nisu nepoznanica, a jedan od češćih neugodnih osjećaja je da upravo vlasnici ne drže dovoljno do odgovornog ponašanja svojih ljubimaca.

Naravno, za sve postoji rješenje, i za higijenu, i za ponašanje pred djecom… Bit će ovo super susret i za one koji imaju i koji nemaju svoje pse. A o svemu tome ćemo sa znalcem Matijom Lončarom, veterinarom Veterinarske stanice Rijeka. 

Dječak i čaplja

filmska projekcija

Vrijeme: 23. 3. u 11,00 i 18,00

Lokacija: Dječja kuća

Izvodi: Art-kino

Dob:  svi uzrasti

Način prijave: Ulaznice se kupuju na blagajni ili online.

Novi film čuvenog Studija Ghibli – zaslužnog za kultne i obožavane hitove poput Dvorac na nebu, Princeze Mononoke i Moj susjed Tototo – donosi priču o dvanaestogodišnjem dječaku Mahitu koji je primoran preseliti s ocem iz Tokija na seosko imanje nakon tragične smrti njegove majke. Na selu susreće misterioznu sivu čaplju koja mu kaže da bi njegova majka mogla još uvijek biti živa. Ispunjen nadom, Mahito se na nagovor čaplje upućuje u tajanstveni toranj kroz koji ulazi u fantastičan svijet gdje saznaje više o sebi i kako se nositi s osjećajima gubitka.

Kritika je Dječaka i čaplju proglasila vrhuncem Miyazakijeve karijere, posebno hvaleći prepletanje priče o odrastanju i fantastike s maštovitom animacijom, a na protekloj dodjeli nagrade Oscar, osvojio je prestižnog zlatnog kipića u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma.

Film se prikazuje na izvornom japanskom jeziku s hrvatskim titlovima

Termini prikazivanja:

petak, 15. ožujka u 19 sati

četvrtak, 21. ožujka u 19 sati

subota, 23. ožujka u 11 sati

subota, 23. ožujka u 18 sati

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Cijena ulaznice: 4 EUR

Žanr: Animirani, avantura

Originalni naziv: Kimitachi wa dô ikiru ka

Godina: 2023.

Zemlja: Japan

Režija: Hayao Miyazaki

Scenarij: Hayao Miyazaki

Glasovi: Soma Santoki, Masaki Suda, Kô Shibasaki

Montaža: Takeshi Seyama

Glazba: Joe Hisaishi

Distribucija: Discovery

Trajanje: 124 min.

Drop in: Proljetni vjenčići za glavu

Vrijeme: 23. 3. u 17,00 – 17.45

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi:  animacijski tim Dječje kuće / Gradska knjižnica Rijeka

Dob: 4+

Način prijave:  Prijave nisu potrebne. 

Proljeće je, sve pupa i cvijeta. Pa bio bi red i da vaše glavice procvjetaju. Pridruži nam se u izradi šarenih vjenčića koje ćemo ukrasiti s cvjetićima izrađenih od salveta i krep papira, a onda malo perli, malo biserčića, puno šljokićica i ta-ta-taaaaa…glava spremna za proljeće.

Pupasta pričaonica 2: Leti, leti…vrećica

pričaonica

Vrijeme: 23. 3. u 17,00

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: Hana Vrbanić & Gradska knjižnica Rijeka

Dob: 4 – 7

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.  

Pričaonice su omiljen format koji jako njegujemo posebno u Dječjoj kući, a posebno kada imaju tako dobru priču poput “Leti, leti…vrećica!”.

Mala Maša dobila je za domaću zadaću napisati sastavak o vjesnicima proljeća. Bila je zadovoljna zadatkom jer obožava proljeće, biljke, pa čak i bube. Umjesto cvijeća i ptica u parkiću je pronašla plastične otpatke i to joj je zasmetalo toliko da je s tatom krenula u akciju čišćenja.

Slikovnica potiče djecu na ekološku osviještenost i djelovanje u vlastitom okruženju.

Pupasta igraonica

igraonica vrtlarskih zelenih društvenih igara

Vrijeme: 23. 3. u 17,00

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće/Gradska knjižnica Rijeka

Dob: 3+

Način prijave: Sudjelovanje je slobodno.

Nema nam draže nego kada dnevni boravak Dječje kuće možemo pretvoriti u pametnu društvenu igraonicu.

Ovom prilikom donosimo hrpu zelenih društvenih igara –  ima onih u u kojima skupljamo crviće s grila, natječemo se s vranom tko će prvi skupiti slasne plodove trešnjica, jabuka ili pak natječemo se tko će više skupiti plodova, ali prase, majmun i slon nam sve mogu poremetiti. Dođite, probajte. 

DJ Mirilo diskač + Ri Dance + treća torta Dječje kuće!  

zabava! 

Vrijeme: 23. 3. u 18,00

Lokacija: Dječja kuća 

Izvodi: DJ Mirilo/Gradska knjižnica Rijeka

Dob: 0 – 100

Način prijave: Ulaz je slobodan. 

Mirela (DJ Mirilo) njeguje jednu neobičnu poveznicu pedagogije i DJ-inga. Duži niz godina radi s djecom i mladima provodeći obrazovne i edukacijske aktivnosti te nešto kraći period plovi na valovima glazbe. Veseli ju kad su svi oko nje veseli pa nije neobično da bira pjesmu i ples za vas.

U 18:00 počinje zagrijavanje, u 18 i 30 rasplesani mini disco, a u 19 sati režemo tortu, a sve to i uz plesačice iz Ri Dancea.

Ulaz je slobodan, ne trebaju prijave, sve generacije dobrodošle, podij je vaš!

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content